Συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν για προσφυγικό και όχι μόνο...

Στην Κωνσταντινούπολη την Δευτέρα η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ. Προσπάθειες διάσωσης της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό. Στο ίδιο πάνελ ο πρωθυπουργός με την Α. Μέρκελ.

Συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν για προσφυγικό και όχι μόνο...

Λίγες ώρες μετά την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος του ΟΗΕ.

Το focus θα γίνει στην προσφυγική κρίση, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μετάσχει στο ίδιο πάνελ συζήτησης με την Αγκελα Μέρκελ με κεντρικό θέμα «Ανθρωπιστική κρίση, δεν μένουμε πίσω».

Το ελληνο-ευρωπαϊκό ενδιαφέρον πάντως αναμένεται να επικεντρωθεί στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα (σ.σ. απομάκρυνση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου) βρίσκεται στον αέρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία προκειμένου να δεχθεί η ευρωπαϊκή πλευρά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Εμείς θα ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο, εσείς ακολουθήστε το δικό σας», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Ερντογάν που σκόρπισε ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες.

Φοβούνται νέο "τσουνάμι"

Ως γνωστόν, μετά την επίτευξη της ευρω-τουρκικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Μαρτίου, οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά μειώθηκαν εντυπωσιακά, δίνοντας "ανάσα" στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – και, προσωπικά, στην κ.Μέρκελ η οποία μέτρησε βαρύ δημοσκοπικό κόστος στη χώρα της λόγω της πολιτικής ανοικτών συνόρων που εφήρμοσε αρχικά.

Απαντες φοβούνται νέο προσφυγικό τσουνάμι στην περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας, τη στιγμή που δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος από καμία ευρωπαϊκή χώρα στον τομέα τις μετεγκατάστασης (στα εδάφη τους) των 50.000 προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

Αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα η Αυστρία ύψωσε φράκτες στα σύνορά της με την Ιταλία η οποία άρχισε να δέχεται σημαντικά μεταναστευτικά κύματα, κυρίως από τη Λιβύη.

Βίζα και Αιγαίο

Ο κ. Τσίπρας, κατά τις πληροφορίες, θα επιχειρήσει διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να βρεθεί λύση για τη βίζα ("και οι δύο πλευρές έχουν σωστά επιχειρήματα από τη δική τους σκοπιά" αναφέρουν ελληνικές πηγές) και να μην ακυρωθεί η συμφωνία του Μαρτίου.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να θέτει στον κ.Ερντογάν και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων/παραβιάσεων στο Αιγαίο, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από πάγιες θέσεις υπό την πίεση (και) του προσφυγικού.

Επιστροφές με το σταγονόμετρο

Εν όψει του τετ α τετ της Δευτέρας, το ελληνικό Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης έδωσε χθες στοιχεία που κάθε άλλο παρά θετικά μπορούν να θεωρηθούν – με τις ευθύνες να βαρύνουν και το εν λόγω Οργανο.

•Μετά την ευρω-τουρκική συμφωνία του Μαρτίου έχουν "επιστραφεί" στην Τουρκία από την Ελλάδα 441 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

•Με βάση το Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας έχουν επιστραφεί από τις αρχές του έτους 1.048 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

•Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας, επίσης από τις αρχές του έτους, επέστρεψαν 34 υπήκοοι Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v