Αισιοδοξία για συμφωνία την Τρίτη στο ραντεβού Μέρκελ-Τσίπρα

Η ανθρωπιστική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνεργασία, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Τουρκία. Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης με την Α. Μέρκελ. Τα ραντεβού με Τ. Ερντογάν και Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Αισιοδοξία για συμφωνία την Τρίτη στο ραντεβού Μέρκελ-Τσίπρα
Στη συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, αντικείμενο της συζήτησης ήταν το προσφυγικό ενώ εκφράστηκε και αισιοδοξία ότι αύριο η συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ανθρωπιστική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τον συντονισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

«Εμείς, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές κρίσεις: την οικονομική και την προσφυγική», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας:

«Βρισκόμαστε στο κέντρο μιας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας». Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για το πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα και αύριο στη σύνοδο, «προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις αντιδράσεις μας σε εκείνη την κρίση που βρίσκεται πίσω από όλες τις υπόλοιπες: την ανθρωπιστική κρίση».

Ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε θερμά τα Ηνωμένα Έθνη για τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης και την Τουρκία που τη φιλοξενεί, ανέφερε ότι αυτή η διάσκεψη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνεται καθημερινά.

«Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση, χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, που να αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια», σημείωσε, για να συμπληρώσει:

«Αυτό το νέο όραμα δεν θα μπορέσουμε να το αναπτύξουμε, χωρίς να δημιουργήσουμε επίσης ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα στο σύνολό της».

«Πριν από 70 χρόνια, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράμμισε την ανάγκη να προστατέψουμε την έμφυτη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα όλων των ανθρώπων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «από τότε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν πρότυπα για τα οποία κρίνονται όλα τα κράτη».

«Έχουμε, όμως, πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμα», ανέφερε ο ίδιος για να συνεχίσει λέγοντας: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μεγαλώνουν και έχουν πολύπλευρες ανθρωπιστικές συνέπειες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v