Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δεν είναι επιλογή να κινηθούμε χωρίς το ΔΝΤ»

Σε πολιτική συμφωνία για εκταμίευση υπό τον όρο της σωστής νομοθέτησης, ελπίζει ο Βλ. Ντομπρόβσκις. Πληροφορίες για ενστάσεις θεσμών σε κάποιες ρυθμίσεις. Θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δηλώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Στα 10,3 δισ. ευρώ φαίνεται πως θα κινείται η δόση.

«Δεν είναι επιλογή να κινηθούμε χωρίς το ΔΝΤ»

Σήμερα θα ακούσουμε από τους θεσμούς αν ψηφίστηκαν όσα έπρεπε, με τον σωστό τρόπο, από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup πριν τη συνεδρίαση.

Η χώρα, όπως είπε, έκανε μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες. «Ελπίζω να έχουμε πλήρη συμφωνία και να προχωρήσουμε παρακάτω», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η δόση για την Ελλάδα είναι πιθανό να εκταμιευτεί εντός των επόμενων εβδομάδων. 

Δεν θα γίνει κούρεμα στο χρέος, ξεκαθάρισε. Αυτό που θα δούμε είναι το ετήσιο βάρος εξυπηρέτησης. Αν χρειαστεί, θα κινηθούμε για να άρουμε αυτά τα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ, τόνισε ότι στόχος της συνάντησης είναι να έχουμε συμφωνία με το Ταμείο. Υπενθύμισε ότι υπάρχουν χώρες που θέλουν την παρουσία του και γι' αυτό δεν είναι επιλογή να συνεχίσουμε χωρίς αυτό. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα αιτήματα του ΔΝΤ για το χρέος (που απέχουν πάρα πολύ από αυτό που οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν), αρκέστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχουν προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους και αυτά φαίνονται στην ανάλυση (DSA).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί «τσεκάρουν» τα νομοθετήματα αλλά από τη μετάφραση προκύπτει ότι υφίστανται ανοικτά θέματα με ορισμένες ρυθμίσεις, κάτι που διαπιστώθηκε χθες στο EwG. Ετσι τώρα αναζητείται το πώς θα καλυφθούν αυτές οι διαφορές, προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση, η οποία πιθανότατα θα προϋποθέτει την κάλυψη των διαφορών (θα υπάρχουν δηλαδή prior actions).

Σε ότι αφορά το θέμα κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι δεν υφίσταται πρόβλημα και ζήτημα νέων μέτρων και ότι υπάρχουν ήδη οι κατάλληλες συμμαχίες που θα επιτρέψουν να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο του χθεσινού EWG μιλούσε για δόση της τάξης των 11 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή η τελική εισήγηση είναι για 10,3 δισ. ευρώ. 

Σόιμπλε: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής

Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής στο σημερινό Eurogroup, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Ξεκαθάρισε ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα. Μετά την πρώτη αξιολόγηση συμφωνήθηκε το Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα.

Ξέρουμε την ευθύνη που έχουμε, σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι έχουν αμφιβολίες για το εάν η Ευρώπη ακολουθεί τον σωστό δρόμο, είπε. Η Ελλάδα τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει καταλάβει ότι δεν βοηθά η λάθος δημοσιότητα, ενώ εμείς έχουμε δείξει αλληλεγγύη στη χώρα.

Το θέμα του χρέους είναι ένα ζήτημα που επανέρχεται. Τα επόμενα δέκα χρόνια η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει δάνεια και τόκους. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα, υποστήριξε.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με το ΔΝΤ αλλά δεν υπάρχει αντιδικία. Οπως δήλωσε ο Π. Τόμσεν, είναι εδώ και νομίζω ότι οι συζητήσεις αυτές θα οδηγήσουν στο σωστό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στο Άμστερνταμ «χτίσαμε μια γέφυρα». Είπαμε ότι αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αυτή που ελπίζουμε, η χώρα θα πάρει πρόσθετα μέτρα (σ.σ. κόφτης). Τονίσαμε ότι αν σε μερικά χρόνια υπάρχει πρόβλημα με το χρέος, θα πάρουμε κάποια μέτρα.

Το λέω αυτό πάντα πριν τις εκλογές στη Γερμανία, για να μην πει κανείς ότι δεν το έχω δηλώσει, τόνισε και σημείωσε ότι παλαιότερα οι θέσεις του ΔΝΤ δεν αποδείχτηκαν σωστές.

Οι αποφάσεις του 2016 θα ληφθούν το 2016 και οι αποφάσεις του 2018, το 2018, ξεκαθάρισε. Οπως είπε, τότε τις αποφάσεις θα τις πάρουν αυτοί που θα επιλέξει ο γερμανικός λαός (σ.σ. ως γνωστόν η χώρα έχει εκλογές το 2018).

Ντομπρόβσκις: Πολιτική συμφωνία για εκταμίευση υπό όρους

Την ελπίδα ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νομίζω ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε το υλικό για να βρούμε την πολιτική συμφωνία και επί τη βάσει κάποιων όρων να μπορούμε να αποφασίσουμε τη διάθεση της επόμενης δόσης.

Αναφορικά με τους όρους, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αξιολόγηση του νομοθετήματος της ελληνικής κυβέρνησης από τους θεσμούς, δεδομένου ότι η τελευταία ψηφοφορία έγινε πριν από μόλις δύο ημέρες.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, εξέφρασε την ελπίδα να μετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρέπει να συζητηθεί το θέμα του χρέους τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Απαντώντας για το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους, δήλωσε ότι θα συζητηθεί και πως υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι κανόνες, όπως ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM, τόνισε.

Mοσκοβισί: Θέλουμε συμφωνία με συμμετοχή όλων των θεσμών

«Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος όπως είπε ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ (διαφάνεια και αυτοματισμός).

Όλα αυτά, είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως το ονομαστικό κούρεμα.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Να κλείσουμε σήμερα την αξιολόγηση

Πρέπει να κλείσουμε σήμερα την αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθεί η δόση για την Ελλάδα και να αποφευχθεί η κρίση ρευστότητας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Peter Kazimir, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Ο υπουργός σημείωσε ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ακόμη άλυτα. 

Τόνισε δε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια στο πρόγραμμα αλλά και το θέμα του ελληνικού χρέους μπορούν να συζητηθούν αργότερα.

Δεν θα είναι εύκολο Eurogroup, φοβάμαι ότι θα περάσουμε τη νύχτα μαζί, είπε στους δημοσιογράφους.

Σαπέν: Η Ελλάδα πρέπει να αναπνεύσει

«Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία» που θα δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, η οποία έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, ο Μ. Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.

Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v