Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φέσι» 87,6 εκατ. στο ΤΕΚΕ από τη Συνεταιριστική Πελοποννήσου

Το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού καλύπτεται από το ΤΕΚΕ και ειδικότερα κατά 65,15 εκατ. ευρώ από το Σκέλος «Εξυγίανσης» του Ταμείου και κατά 22,5 εκατ. ευρώ από το Σκέλος «Κάλυψης Καταθέσεων».

«Φέσι» 87,6 εκατ. στο ΤΕΚΕ από τη Συνεταιριστική Πελοποννήσου

Το ποσό των 86,7 εκατ. ευρώ θα καταβάλει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) στην Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των στοιχείων παθητικού (σ.σ. καταθέσεις) και ενεργητικού (σ.σ. κυρίως δάνεια) της Συνεταιριστικής Πελοποννήσου.

Όπως είναι γνωστό, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακάλεσε τον περασμένο Δεκέμβριο την άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου (ΣΥΝ.ΠΕ), επιλέγοντας τη λήψη μέτρων εξυγίανσης και ειδικότερα την εφαρμογή εντολής μεταβίβασης, καθώς η ΣΥΝ.ΠΕ. δεν κατάφερε να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν με το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Κατόπιν υποβολής προσφορών από τρεις συστημικές τράπεζες, τα υγιή στοιχεία παθητικού και ενεργητικού μεταβιβάστηκαν στην Εθνική Τράπεζα, η οποία πρόσφερε το υψηλότερο τίμημα (σ.σ. 5 εκατ. ευρώ) με βάση την προσωρινή τους αποτίμηση. Η οριστική αποτίμηση των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου από την Grant Thornton.

Βάσει της παραπάνω μελέτης, τα στοιχεία παθητικού που μεταβιβάζονται στην Εθνική από τη ΣΥΝ.ΠΕ. αποτιμούνται στα 95 εκατ. ευρώ, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού σε μόλις 2,37 εκατ. ευρώ(!), ενώ οι χορηγήσεις δανείων προ προβλέψεων ανέρχονταν σε 120 εκατ. ευρώ. Το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει ανέρχεται σε 87,6 εκατ. ευρώ, αφού αφαιρεθεί και το αντάλλαγμα ύψους 5 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Εθνική για την απόκτηση.

Το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού καλύπτεται από το ΤΕΚΕ και ειδικότερα κατά 65,15 εκατ. ευρώ από το Σκέλος Εξυγίανσης του Ταμείου και κατά 22,5 εκατ. ευρώ από το Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων.

Ήδη, η Επιτροπή Μέτρων Εξυγίανσης της ΤτΕ κατά τη συνεδρίασή της στις 26 Μαΐου ενέκρινε την παραπάνω αποτίμηση και αποφάσισε τη λήξη μέτρων εξυγίανσης για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, η οποία τελεί πλέον υπό ειδική εκκαθάριση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v