Πράσινο φως από ΕwG για τη δόση των 7,5 δισ.

Την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το EuroWorking Group. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η εκκρεμότητα για τον ΟΤΕ μεταφέρθηκε για Σεπτέμβρη. Συνεδριάζει την Παρασκευή για το ελληνικό ζήτημα η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής βουλής.

Πράσινο φως από ΕwG για τη δόση των 7,5 δισ.

Μετά από ένα σήριαλ προαπαιτούμενων και ατέρμονης προσμονής της έγκρισης για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες, το έργο λαμβάνει τέλος.

Οι πρώτες πληροφορίες από τo δείπνο που είχαν σήμερα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας οι εκπρόσωποι των χωρών της ευρωζώνης στο EuroWorking Group, αναφέρουν ότι δόθηκε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης και υπήρξε συμφωνία ότι ικανοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση της εκταμίευσης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

«Κλείδωσε η δόση» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσουν πληροφορίες για το εάν ικανοποιήθηκε και το αγκάθι της μεταβίβασης του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ ή μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες.

Οι ίδιες πηγές πάντως επαναλαμβάνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες ότι το θέμα τώρα αφορά την Deutche Telecom και ότι ήταν να γίνει από ελληνικής πλευράς έχει ήδη γίνει. Για το θέμα του ακαταδίωκτου των μελών του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, επίσης διαμηνύθηκε – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι στην παρούσα φάση και μεταφέρεται για αργότερα...

Χθες το κοινοβούλιο της Γερμανίας, ανέβαλε τη σχετική επικύρωση της εισήγησης του υπουργείου Οικονομικών θεωρώντας ότι υπάρχουν ακόμα «ουρές» στα προαπαιτούμενα οι οποίες δεν έχουν ικανοποιηθεί. Σε νέα συνεδρίαση αύριο Παρασκευή, εκτός απρόοπτου και υπό το φως της θετικής εισήγησης του EwG, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα υπάρξει θετική απόφαση.

Μετά την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται να σφραγιστεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο ενώ την ίδια μέρα σε συνεδρίαση του ESM αναμένεται να δοθεί και η εντολή εκταμίευσης των κεφαλαίων.

Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους ενώ ένα ποσό της τάξεως των 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσει στην Ελλάδα σταδιακά για την έναρξη εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθαν τον Απρίλιο σε 5,5 δισ. ευρώ ποσό στο οποίο προστίθενται και εκκρεμείς επιστροφές φόρου ύψους 1,182 δισ. ευρώ.

Η έναρξη των διαδικασιών εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας στην οικονομία , με ένα ρυθμό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ το μήνα εφεξής και έως το τέλος του έτους. Το επόμενο «κομμάτι» της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ το οποίο θα καταβληθεί στη βάση νέου κύκλου προαπαιτούμενων τον Σεπτέμβριο αναμένεται να απορροφηθεί στο σύνολό του για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.

Στη συνεδρίαση του EwG, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v