Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η DBRS επιβεβαίωσε το «CCC» για Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και έχει σημειώσει πρόοδο στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τονίζει η DBRS. Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ενισχύει την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Ρίσκο ένα ενδεχόμενο Brexit.

Η DBRS επιβεβαίωσε το «CCC» για Ελλάδα

Την αξιολόγηση «CCC» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας σταθερό το outlook.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης με έδρα τον Καναδά, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας ενισχύεται από την συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και από την πρόσβαση στην χρηματοπιστωτική στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών.

Επιπλέον, η DBRS σημειώνει ότι από το 2009 η χώρα έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και έχει σημειώσει πρόοδο στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην βελτίωση του φορολογικού κώδικα.

Σημαντική βελτίωση έχει επιδείξει και η εξωτερική θέση της χώρας, με την επίτευξη μικρού πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 

Η DBRS αναφέρει στην έκθεση του πως καθοδικές πιέσεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας μπορούν να προκύψουν εξαιτίας πολιτικής αστάθειας που μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις με τους θεσμούς, δημιουργώντας αμφιβολίες για την δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους.

Επιπλέον, πιέσεις στην αξιολόγηση μπορεί να ασκηθούν από μια ακύρωση μεταρρυθμίσεων και από μια αδυναμία απορρόφησης εξωτερικών σοκ όπως ένα ενδεχόμενο Brexit.

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση των αναλυτών της DBRS ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ενισχύει την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα. Το τριετές πρόγραμμα των €86 δισ. έχει χαλαρώσει τις πιέσεις στην ρευστότητα και να εξασφαλίζει μετά τα τελευταία μέτρα την εξυπηρέτηση του χρέους για το 2016. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v