Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το waiver ανοίγει το δρόμο για νέα χαλάρωση των capital controls

Σημαντική ανάσα ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες από την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στο ευρωσύστημα. Πόσο μειώνεται το haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ. Στο τραπέζι η εξαίρεση του νέου χρήματος από τα capital controls.

Το waiver ανοίγει το δρόμο για νέα χαλάρωση των capital controls

Πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος αποκτούν από τις 29 Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες ενώ το ύψος του haircut των ενεχύρων μειώνεται στην περιοχή του 0,20%-0,23%, από 0,45% που ήταν έως σήμερα, δίνοντας σημαντική ανάσα ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανοίγει τον δρόμο προς τη σταθεροποίηση των τραπεζών και δίνει τη δυνατότητα για την υλοποίηση ορισμένων μέτρων χαλάρωσης στο μέτωπο των capital controls.

«Νέο» χρήμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της εξαίρεσης του «νέου χρήματος» από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, σε μία προσπάθεια να επιστρέψουν στις τράπεζες καταθέσεις που βρίσκονται στα στρώματα και στις θυρίδες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα για την εξαίρεση του νέου χρήματος από τα capital controls προσέκρουε εδώ και μήνες σε εμπόδια εντός Ελλάδας, καθώς ορισμένοι έθεταν ζήτημα «moral hazard» σε σχέση με όσους καταθέτες άφησαν τα χρήματά τους στις τράπεζες, παρά τον φόβο και την αβεβαιότητα.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αναμένεται καμία εντυπωσιακή χαλάρωση στο εβδομαδιαίο όριο ανάληψης για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ εξετάζονται σοβαρές τομές για τη διευκόλυνση των εισαγωγικών επιχειρήσεων.

Οφελος 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Το ετήσιο όφελος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την επαναφορά του waiver υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ καθώς δίνεται στις τράπεζες η δυνατότητα να μειώσουν κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ τον δανεισμό τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) στο ευρωσύστημα. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο δανεισμού από τον ELA διαμορφώνεται στο 1,55% ενώ της ΕΚΤ στο 0,05%.

Ουσιαστικό το haircut

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι εντέλει άξιζε η αναμονή των 20 ημερών (σ.σ. από τις 2 Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ δεν αποφάσισε την επαναφορά του waiver), καθώς η πλέον κρίσιμη απόφαση για την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας είναι η μείωση του ύψους του haircut των τίτλων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και τοποθετούν τόσο στον ELA όσο και απευθείας στο ευρωσύστημα, για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

«Η μείωση του ύψους του haircut στο μισό απελευθερώνει σημαντική ρευστότητα για τις τράπεζες», αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2015 το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό του haircut, με αποτέλεσμα το haircut να φθάσει στο 45% κατά μέσο όρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v