Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Βιαστική η αντίδραση της Cosco αλλά αντιμετωπίζεται

Σε επικοινωνία κυβέρνηση-εταιρία για να διορθωθούν... οι διορθώσεις. «Αθώος ο Δρίτσας», διευκρινίζει το Μαξίμου. Ερωτηματικά για τη μεθόδευση καθώς η κύρωση της σύμβασης αποτελεί... προαπαιτούμενο για το ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα.

Κυβέρνηση: Βιαστική η αντίδραση της Cosco αλλά αντιμετωπίζεται

Παρ' ολίγον τρικυμία στο Μεγάλο Λιμάνι και αναταράξεις στη (μεθαυριανή) πτήση του Αλέξη Τσίπρα προς Κίνα πήγε να προκαλέσει η κύρωση της σύμβασης ΟΛΠ-Cosco από τη Βουλή.

Κατά την κυβέρνηση πάντως, «τέλος καλό, όλα καλά», αν και το... «τέλος» μένει να το δούμε σήμερα, όταν θα απαληφθούν από το κείμενο της σύμβασης οι διορθώσεις που επιχειρήθηκαν χθες, προκαλώντας την αντίδραση της κινεζικής εταιρείας.

Παρότι οι προβολείς έπεσαν πάνω στον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα (εξαιτίας και της γνωστής αντίθεσης που είχε προβάλει στο παρελθόν για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ), κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο ίδιος «έφερε στη Βουλή τη σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση (δια του πρωθυπουργού, δε) με την Cosco, χωρίς να αλλάξει ούτε τελεία».

Κατά τις ίδιες πηγές, τις βελτιώσεις νομικής φύσης («κατά το ελληνικό Δίκαιο»), που προκάλεσαν την αντίδραση της εταιρίας, επιχείρησε η Γραμματεία της Κυβέρνησης (σ.σ. προΐσταται ο Μιχάλης Καλογήρου), χωρίς όμως αυτές να αλλιώνουν την ουσία της σύμβασης.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την αντίδραση «βιαστική ενέργεια» που «αντιμετωπίζεται», καθώς ήδη ο κ. Καλογήρου και ο κ. Δρίτσας βρίσκονται σε επικοινωνία με το επιτελείο της εταιρίας, για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις «σε τουλάχιστον δύο από τα σημεία» που προκάλεσαν θέμα.

Με άλλα λόγια, η σύμβαση με την Cosco θα κυρωθεί απόψε από τη Βουλή, δεδομένου ότι θεωρείται ατύπως... προαπαιτούμενο για την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, που ξεκινά το Σάββατο.

Ποιοι το μεθόδευσαν;...

Στο περιθώριο όλων αυτών πάντως, κυβερνητικά στελέχη εγείρουν «ερωτηματικά» για την κίνηση της εταιρίας να στείλει την επιστολή διαμαρτυρίας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προσπερνώντας την κυβέρνηση (υπουργείο) και το ΤΑΙΠΕΔ.

Τυπικά, η επιστολή εστάλη στην εν λόγω επιτροπή διότι σε αυτή συζητήθηκε χθες η σύμβαση, πριν περάσει (σήμερα) στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Τα ίδια στελέχη ωστόσο αναρωτιούνται εάν την κίνηση αυτή υπαγόρευσαν ή μεθόδευσαν εγχώριοι συνεργάτες της εταιρίας, με στόχο να προκαλέσουν πολιτικό θέμα -ειδικά λόγω του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Κίνα, την πραγματοποίηση του οποίου αμφισβήτησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη, όμως, παραμένει ερώτημα γιατί η κυβέρνηση άφησε για «την τελευταία στιγμή» την ψήφιση της σύμβασης από τη Βουλή, τη στιγμή που το επίσημο deal έγινε στις αρχές Απριλίου...

«Ο Δράκος»...

«Καταρχήν ψυχραιμία. Δεν μπορεί με μία επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται ερωτήματα αν απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα», ήταν η απάντηση του κ. Δρίτσα στη Βουλή, από το βήμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, όταν έφτασε η επιστολή της Cosco.

Διάβασε μάλιστα το σημείο της σύμβασης όπου ο ΟΛΠ αναγνωρίζει ότι ο κυρωτικός νόμος μπορεί να αλλάξει και, επιχειρώντας να απαντήσει στην αντιπολίτευση (που αξιοποίησε, βεβαίως, την επιστολή), παρέπεμψε... στην ταινία «Ο Δράκος» -προφανώς για να παραπέμψει στο πρωθυπουργικό ταξίδι στη Χώρα του Δράκου.

Δεν πέρασε απαρατήρητη πάντως η σπουδή του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη να προσέλθει στη συνεδρίαση της επιτροπής -κίνηση που ερμηνεύθηκε ως "καθησυχαστικό μήνυμα στην Cosco» και προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v