Αντωνόπουλος: Κάτω από 22 εκατ. η έκθεση σε δάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ

Μη εξυπηρετούμενα τα δάνεια προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica. Στο 84% του συνόλου των δανείων προς τον κλάδο τα «κόκκινα» δάνεια προς τα ΜΜΕ. Τι κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αντωνόπουλος: Κάτω από 22 εκατ. η έκθεση σε δάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ

Η συνολική έκθεση της Attica Bank σε δάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ δεν υπερβαίνει τα 22 εκατ. ευρώ, ήτοι το 0,58% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της, αποδεικνύοντας ότι η τράπεζα ακολούθησε και ακολουθεί συντηρητική πολιτική επί των χρηματοδοτήσεών της, προκειμένου να εξασφαλίζει κάθε φορά τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των μετόχων της.

Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, κατά την πολύωρη κατάθεσή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τις δανειοδοτήσεις προς κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Αντωνόπουλος, ανέφερε ότι δόθηκε δάνειο 2 εκατ. ευρώ προς τη ΝΔ το 2011 και το οποίο δεν εξυπηρετείται από τότε, προς το ΠΑΣΟΚ δόθηκε δάνειο 5 εκατ. ευρώ το 2010 και το οποίο επίσης δεν εξυπηρετείται.

Προς το ΚΚΕ δόθηκε δάνειο 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά, ενώ το δάνειο των 200.000 ευρώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοφληθεί.

Ο επικεφαλής της Attica υπογράμμισε ότι από το σύνολο των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας, το 0,36% αφορά σε δάνεια προς ΜΜΕ και το 0,26% αφορά σε δάνεια προς τα κόμματα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της τάξεως των 10,6 εκατ. ευρώ, είναι στο 84% του συνόλου των δανείων προς τον κλάδο.

Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι κόμματα εμφανίζονται να δίνουν την ίδια εγγύηση (την κρατική επιχορήγηση) και στις τέσσερις τράπεζες για να λάβουν δάνεια.

Για τα ανεξόφλητα ποσά κομμάτων και ΜΜΕ, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέρα, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο ο κίνδυνος απωλειών.

Ο κ. Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι από την Attica Bank δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση προς κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης και ότι έχουν τηρηθεί πλήρως οι κανονισμοί της τράπεζας, γεγονός που αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι από τα στοιχεία που κατέθεσε.

Επιπλέον, ειδικά για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι οι εξασφαλίσεις προέρχονταν από την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων αυτών, αφού λήφθηκαν υπόψη τα έτη 2011 και 2010 αντίστοιχα, χρονολογίες κατά τις οποίες τα ποσά που λάμβαναν από το κράτος κάλυπταν πλήρως τα εκταμιευθέντα δάνεια.

Τέλος, ο κ. Αντωνόπουλος επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Attica Bank έχει ελεγχθεί πολλαπλώς τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατο τον κοινό έλεγχο ΤΤΕ-SSM. Από τους ελέγχους αυτούς, σημείωσε, δεν υπήρξε καμία παραπομπή, ούτε για την ίδια την τράπεζα, ούτε για τα στελέχη της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v