Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Ισως την επόμενη εβδομάδα η χαλάρωση των capital controls

Ισχυρά κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες, μπορούν να μετατρέψουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Δεν έχει κεφαλαιακό θέμα η Αttica Bank. Ως καταλύτης θα λειτουργήσει ο SSM. Η ανάπτυξη, οι φόροι και τα capital controls.

Στουρνάρας: Ισως την επόμενη εβδομάδα η χαλάρωση των capital controls

Καταλυτικός ο ρόλος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη (SSM), σύμφωνα με το διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ενόψει αλλαγών στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, η άποψη του κεντρικού τραπεζίτη λαμβάνει ιδιαίτερο νόημα.

Οπως επεσήμανε ο ίδιος στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "European Banking Supervision: The first eighteen months", ο SSM παρέχει το πλαίσιο για κοινούς κανόνες και πολιτικές στην περιοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και βελτιώνει την ενιαία αντιμετώπιση σε θέματα εποπτείας. Με μόνη προϋπόθεση, να διαχειρισθεί την αυξημένη αβεβαιότητα για τις πιθανές σημαντικές αλλαγές στο μελλοντικό κανονιστικό πλαίσιο και στον τρόπο που αυτοί οι νέοι κανόνες θα εφαρμοσθούν.

Αναφερόμενος στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, το διάστημα των 18 μηνών που πραγματεύεται το βιβλίο των Dirk Schoenmaker και Nicolas Veron (στο οποίο υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις ελληνικές τράπεζες από την γνωστή οικονομολόγο, κυρία Μιράντα Ξαφά) , ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε συμπερασματικά ότι : " οι τράπεζες της χώρας έχουν όλες τη δυνατότητα να μετατρέψουν τις σημερινές προκλήσεις σε ευκαιρίες".

"Κεφαλαιακά ισχυρές, οι ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να δώσουν έμφαση στη μείωση των καθυστερήσεων και στη διαχείριση των επισφαλών δανείων. Αυτό, θα αποτελέσει το κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη" ήταν το μήνυμα τόσο του κυρίου Στουρνάρα, όσο και της κυρίας Μ. Ξαφά, αλλά και των ξένων συγγραφέων οικονομολόγων. "Οκτώ χρόνια μετά την κρίση, αισθάνομαι ότι βιώνουμε μια μεταβατική φάση. Οι τράπεζες είναι σαφώς πιο ισχυρές κεφαλαιακά, από ότι μια δεκαετία πριν, αλλά ακόμη προσαρμόζουν το μοντέλο λειτουργίας τους, σε μία μετα- κρίση εποχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ειδική μνεία υπήρξε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Αttica Bank, με αφορμή πιθανή εξέλιξη για «κλείσιμο» από την γραπτή αναφορά της κυρίας Ξαφά. Σαφέστατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τα εποπτεύοντα στελέχη της κεντρικής τράπεζας, διεμήνυσαν ότι σε καμία περίπτωση πλέον δεν τίθεται ένα ανάλογο θέμα και μάλιστα η εν λόγω τράπεζα έχει κεφαλαιακή επάρκεια 18%, από τις υψηλότερες του συστήματος.

Επ αυτού, ο κ. Στουρνάρας, διευκρίνισε ότι «το πρόβλημα της Attica Bank δεν είναι κεφαλαιακό. Είναι πρόβλημα εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο ήδη είναι σε διαδικασία επίλυσης, με την πρόσφατη αλλαγή του προέδρου και τις σχεδιαζόμενες, επικείμενες αλλαγές στη διοίκηση. Επίσης η Τράπεζα έχει μια αρμονική συνεργασία με τον SSM, με τον οποίο έχουν κοινή δράση.»

Ερωτηθείς από παρευρισκόμενους αναλυτές για τις προοπτικές της χώρας, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τόνισε ότι τα δύο μεγάλα θέματα είναι η ανεργία και η επιστροφή σε ανάπτυξη. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν συνεχίσει η χώρα να ακολουθεί το πρόγραμμα των δεσμεύσεών της , θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο φέτος, με μεγαλύτερους ρυθμούς το ΄17 και το ΄18.

Για το έλλειμμα, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τη θέση του ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να μειωθεί με περικοπές δαπανών και όχι με επιπλέον φόρους. Στο σημείο αυτό, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι αν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε θα συμβάλλουν θετικά – όπως ήδη έγινε- στη μείωση του ελλείμματος. Ετσι, αντί για περισσότερους φόρους, τα χρόνια που έρχονται, το Δημόσιο θα μπορεί να διαχειρίζεται τα ελλείμματά του, με αύξηση εσόδων.

Σχετικά με την επιδιωκόμενη χαλάρωση των capital controls, o διοικητής της ΤτΕ άφησε να εννοηθεί ότι στο βαθμό που θα γίνει η όποια χαλάρωση, αυτό θα συμβεί άμεσα, ακόμη και στην προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή...την επόμενη εβδομάδα!.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v