Λιου: Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι το κλειδί

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό πλάνο που να στηρίζεται σε υλοποιήσιμους στόχους, τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ. Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις αλλά και η αναδιάρθρωση χρέους. Οι θεσμοί πρέπει να βρουν τη συνταγή. Σε τροχιά ανάκαμψης η χώρα.

Λιου: Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι το κλειδί

Εμφαση στο να υπάρξει αποτέλεσμα σε ρεαλιστική βάση, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και το τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις-πλεονάσματα-αναδιάρθρωση χρέους, έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος χαρακτήρισε τον Τζακ Λιου «φίλο» της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι θα μεταβεί στη συνεδρίαση του G20, όπου γίνονται σημαντικές συζητήσεις τόσο για την παγκόσμια όσο και για την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ παρά τις ερωτήσεις απέφυγε να πάρει θέση αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας για μείωση του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων, παραπέμποντας στους θεσμούς, αλλά σημείωσε με νόημα ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και «αριθμοί που βγαίνουν».

Δεν είμαι σκληροπυρηνικός για το ποιο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα στις συζητήσεις με τους δανειστές, αλλά θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Η ολοκλήρωση της δουλειάς και το κατάλληλο πακέτο μέτρων στις μεταρρυθμίσεις θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε έμφαση στον ρόλο του ΔΝΤ, αν και όπως είπε το εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα είναι απόφαση του Ταμείου.

«Είναι σημαντικό το ΔΝΤ να είναι μέρος της συζήτησης και η παρουσία του είναι βοηθητική για την Ελλάδα», τόνισε. Όπως συμπλήρωσε, το Ταμείο είναι προσηλωμένο στο θέμα του χρέους. Κοιτούν τους αριθμούς και θέτουν το ερώτημα: οι προβολές που γίνονται είναι αξιόπιστες;

Σε ένα περιβάλλον με υψηλό χρέος και υψηλά πλεονάσματα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους, είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι το «κλειδί».

Σύμφωνα με τον Τζακ Λιου, η συμφωνία του Μαΐου στο Eurogroup είναι σημαντικό βήμα. «Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα πάντοτε ήταν σημαντικός εταίρος και στο τρέχον περιβάλλον η συμφωνία του Μαΐου, λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, ήταν σημαντικό βήμα».

Μια συμφωνία επί της αρχής θέτει τα θεμέλια για μια συμφωνία στο μέλλον, συμπλήρωσε. Η αναδιάρθρωση χρέους απαιτείται και πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό περιβάλλον για τους επενδυτές. Πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλων διαπραγματεύσεων που αφορούν στην κρίση.

Υπάρχουν τρόποι

Είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε ένα βιώσιμο σχέδιο για το χρέος και να έχουμε ένα πλάνο που θα συνάδει με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της χώρας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό, αλλά σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα, επανέλαβε ο Τζακ Λιου.

Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα σε ευημερία και να συνεχίσει να αναπτύσσεται, ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχουν σημάδια ότι η οικονομία πηγαίνει προς την ανάπτυξη». 

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν βοηθούν. Η κυβέρνηση ψηφίζοντας τους νόμους και εφαρμόζοντάς τους κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προκλήσεις που ανέλαβε η Ελλάδα είναι σημαντικές, αλλά όταν ολοκληρωθεί η δουλειά, θα ενδυναμωθεί η θέση της χώρας, εκτίμησε.

Κατά τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, το κόστος εξυπηρέτησης χρέους πρέπει να συνάδει με τις πληρωμές. Οι θεσμοί θα πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση και στα πλεονάσματα. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις θα παράξουν σαφήνεια ως προς αυτό, τόνισε.

Οι μεταρρυθμίσεις

Κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις όπως αυτές στο ασφαλιστικό και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, είπε και πρόσθεσε ότι μπροστά υπάρχουν νέες προκλήσεις όπως το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ επιθυμούν να εργαστούν με τους εταίρους στη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.

Ο Τζακ Λιου σημείωσε ότι μεταβαίνει στη σύνοδο του G20, όπου πρέπει να συζητηθούν πολιτικές με έμφαση στην ανάπτυξη. Εμείς θα ενθαρρύνουμε φαρέτρα πολιτικών που θα ευνοούν την ανάπτυξη.

Τσακαλώτος: Ο Τζακ Λιου μεταβαίνει στο G20 ως φίλος της Ελλάδας

Με τον Τζακ Λιου έχουμε συζητήσει πολλές φορές, έχει δώσει συμβουλές και έχει προσπαθήσει να επηρεάσει τα πράγματα για να βρεθούν λύσεις στο θέμα του προγράμματος αλλά και στο χρέος, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup ήταν σημαντική γιατί άλλαξε το πλαίσιο στις συζητήσεις για το χρέος, υποστήριξε γιατί πλέον συζητάμε τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει και όχι αν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το πρόγραμμα καθώς και οι επιπτώσεις από το Brexit και τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά στη διαπίστωση του Αλέξη Τσίπρα ότι μετά το Brexit δεν πρέπει να μιλάμε αφηρημένα για λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη, αλλά για μια Ευρώπη που είναι πιο αποτελεσματική σε θέματα όπως το κοινωνικό κράτος.

Σημείωσε ότι ο Τζακ Λιου μεταβαίνει στο G20, όπου υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και την Ελλάδα, και εκτίμησε ότι ο Αμερικανός υπουργός θα πάει εκεί ως «φίλος της Ελλάδας», επηρεάζοντας θετικά για τις συζητήσεις που αφορούν το ελληνικό χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v