Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξι στους 10 επιλέγουν πληρωμή φόρου εισοδήματος με... κάρτα

Τα τραπεζικά ιδρύματα προσφέρουν τη δυνατότητα αποπληρωμής βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ από 9 έως 12 άτοκες δόσεις. Οι δυνατότητες που παρέχονται είναι για εξόφληση φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας.

Εξι στους 10 επιλέγουν πληρωμή φόρου εισοδήματος με... κάρτα

Λίγο παραπάνω από το ήμισυ των συναλλασσομένων εκτιμάται ότι θα προτιμήσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο μέσω πιστωτικών καρτών, εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα των άτοκων δόσεων.

Περίπου 6 στους 10 φορολογούμενους, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο εξόφλησης των υποχρεώσεών τους προς την Εφορία, για να εξασφαλίσουν περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή.

Την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε, ξεκινάει η καταβολή της πρώτης δόσης για τον ΕΝΦΙΑ.

Οι τράπεζες προσφέρουν τη δυνατότητα αποπληρωμής βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ από 9 έως 12 άτοκες δόσεις. Αρκεί βέβαια η δόση να μην υπολείπεται των 10 ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οφειλέτη που έχει να πληρώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 1.500 ευρώ. Έχει τις εξής επιλογές:

1. Να πληρώσει μέσω κάρτας εφάπαξ το ποσό και να το εξοφλήσει σε 9 άτοκες δόσεις, ή σε 12 άτοκες δόσεις, πληρώνοντας μηνιαίως 166 ευρώ ή 125 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

2. Να χρεώσει την κάρτα σταδιακά κάθε μία από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις, πληρώνοντας έτσι 55,5 ευρώ ή 41,6 ευρώ, ανάλογα με τη δόση αρχικά και σταδιακά υψηλότερο ποσό (όπως θα μπαίνουν και οι επόμενες δόσεις).

Με αυτό τον τρόπο -της επιλογής των 12 δόσεων- ο φορολογούμενος θα μεταφέρει το χρέος του, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οφειλή του Ιουλίου θα φανεί στον λογαριασμό της κάρτας του έως και τον Σεπτέμβριο (μέχρι 40 ημέρες μετά την πράξη της συναλλαγής).

Οι δυνατότητες που παρέχονται είναι για εξόφληση φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας κ.λπ. Οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς διευκολύνουν έως 12 άτοκες δόσεις. Η Eurobank και η Alpha Bank μέχρι 9 άτοκες δόσεις. Βέβαια, για να είναι άτοκες οι δόσεις, ο καταναλωτής θα πρέπει να εξοφλεί όλο το ποσό κάθε μήνα. Διαφορετικά ισχύει το τρέχον (και μάλλον "τσουχτερό" επιτόκιο).

Βέβαια, λόγω του ότι οι τράπεζες το μόνο που κερδίζουν από τη δυνατότητα αυτή είναι η εξυπηρέτηση της πελατείας τους (ουσιαστικά από οικονομικής πλευράς "μπαίνουν μέσα"), δεν εγκρίνουν εύκολα αιτήματα αύξησης του πιστωτικού ορίου των κρατών πελατών τους, όταν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για χρέωση βεβαιωμένων οφειλών... Επίσης, δεν εφαρμόζουν όλοι το πρόγραμμα επιβράβευσης των καρτών, με τη συγκέντρωση πόντων εξαργύρωσης.

Για παράδειγμα, η Εθνική διαφημίζει στο site της ότι για κάθε 1 ευρώ συναλλαγής, ο κάτοχος της κάρτας συγκεντρώνει 1 ευρώ (με πλαφόν τις 20.000 ευρώ). Επίσης με την κάρτα bonus της Alpha Bank μπορεί να συγκεντρώνει πόντους ανάλογα με τα σχετικά πλαφόν του προγράμματος.

Η χρήση πιστωτικών καρτών για εξόφληση οφειλών μπορεί να γίνει μέσω καταστημάτων τραπεζών, μέσω e- banking, μέσω phone banking ή και μέσω mobile banking.

Ο συναλλασσόμενος θα πρέπει βεβαίως να γνωρίζει την ταυτότητα οφειλής και τους κωδικούς πληρωμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v