Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Οι Ευρωπαίοι επηρέασαν την ευελιξία

Αγοράστηκε χρόνος για την Ευρωζώνη από τα πρώτα προγράμματα διάσωσης, τονίζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Πώς διαβάζουν οι διευθυντές την πρόταση για διαδικασίες που θα περιορίσουν τις πολιτικές παρεμβάσεις.

ΔΝΤ: Οι Ευρωπαίοι επηρέασαν την ευελιξία

Η δράση του Ταμείου την επίμαχη περίοδο πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των πρωτοφανών συνθηκών που επικρατούσαν το 2010 και του γεγονότος ότι κινήθηκε σε «ανεξερεύνητα νερά» σημειώνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΔΝΤ αλλά και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπό αυτό το πρίσμα διαπιστώνεται ότι τα προγράμματα πέτυχαν να «αγοράσουν χρόνο» στην ευρωζώνη ώστε να χτίσει τα τείχη προστασίας και παρατηρούν ότι «η ‘πολιτική οικονομία’ της ελληνικής κρίσης ήταν μοναδική και περίπλοκη».

Ενώ γενικά κρίνει ως αποτελεσματική την παρουσία του Ταμείου σημειώνει ότι «η ανάγκη συνεργασίας και εύρεσης κοινού εδάφους με τους ευρωπαίους εταίρους ίσως επηρέασε την ‘ευκινησία’ του Ταμείου ως διαχειριστή κρίσεων και έδωσε χώρο για να αυξηθεί η κριτική ότι υπήρξε έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Ενώ το Συμβούλιο υιοθετεί την «Γραμμή Λαγκάρντ» ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες διαδικασίες που να περιορίζουν τον κίνδυνο πολιτικής παρέμβασης στις τεχνικές αναλύσεις του Ταμείου ενδιαφέρον έχει ότι «κάποιοι» διευθυντές είδαν «αξία» σε αυτή την πρόταση.

Ωστόσο «πολλοί» διευθυντές μάλλον διαφοροποιούνται σημειώνοντας ότι οι πολιτικές-οικονομικές παράμετροι όπως κάθε θεμιτή διαφορετική γνώμη μπορεί να προσφέρει προοπτικές και να βοηθήσει στο να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος. Τονίζεται πάντως η ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνονται με γνώση των πραγματικών στοιχείων και με διαφάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v