Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχαιολογικός χώρος σχεδόν όλο το Ελληνικό!

Με επείγουσα επιστολή, το Υπ. Πολιτισμού ενημερώνει ΥΠΟΙΚ και ΤΑΙΠΕΔ πως το μεγαλύτερο τμήμα του πρώην αεροδρομίου θα οριοθετηθεί ως αρχαιολογικός χώρος. Σειρά κτιρίων και δύο αεροδιάδρομοι θα ανακηρυχθούν διατηρητέα. Αντιδρά η αντιπολίτευση.

Αρχαιολογικός χώρος σχεδόν όλο το Ελληνικό!

Τις διαδικασίες ανακήρυξης σχεδόν ολόκληρης (!) της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο προτίθεται να ξεκινήσει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ), όπως ενημερώνει με κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε στις 2 Αυγούστου στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και στο υπουργείο Οικονομικών.

«Σας ενημερώνουμε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής» αναφέρεται στην επιστολή.

Από το τοπογραφικό διάγραμμα που περιλαμβάνεται στην επιστολή προκύπτει πως το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου πρόκειται να οριοθετηθεί ως αρχαιολογικός χώρος. Η προϊσταμένη της ΓΔΑΠΚ Ελενα Κόρκα υπενθυμίζει, μάλιστα, στους παραλήπτες της επιστολής πως «παρακαλούμε για τις απόψεις σας μέσα στο διάστημα των δύο (2) μηνών που προβλέπει ο Νόμος, προκειμένου να προβούμε στις περαιτέρω ενέργειες αρμοδιότητάς μας, στο πλαίσιο του άρθρου 12 του Ν. 3028 / 2012».

Μία ημέρα μετά, στις 3 Αυγούστου, η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων & Τεχνικών Εργων του υπουργείου Πολιτισμού έστειλε εξαιρετικά επείγουσα επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ, το υπουργείο Οικονομικών και άλλους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού με την οποία ενημερώνει για την πρόθεσή της, να χαρακτηρίσει διατηρητέα σειρά κτιρίων εντός του Ελληνικού.

Εκτός του κτιρίου του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων (σήμερα φιλοξενεί την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) - θέμα στο οποίο αναφέρθηκε προ ημερών το Euro2day.gr - στο υπουργείο Πολιτισμού εξετάζουν, όπως προκύπτει από την επιστολή, το χαρακτηρισμό ως διατηρητέων και του κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, του υποστέγου της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας, του Αγγλικού Υπόστεγου (Παγόδα) στην περιοχή Χασάνι, καθώς και δύο διαδρόμων προσγείωσης / απογείωσης και τροχοδρόμησης, δύο Πύργων Ελέγχου καθώς και του Υδατόπυργου της πρώην Αμερικανικής Βάσης.

Στην έκταση υπάρχουν ήδη τέσσερα διατηρητέα κτίρια με αποφάσεις της περιόδου 2006 - 2009. Πρόκειται για το κτίριο του ανατολικού αεροσταθμού και τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της αναθεωρημένης σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτικού σχήματος υπό την Lamda Development για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά. Μάλιστα, αυτή την περίοδο, στην κυβέρνηση προετοιμάζουν τον εφαρμοστικό νόμο ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Οι επιστολές του υπουργείου Πολιτισμού δε μπορούν παρά να ανατρέπουν το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού που είχε παρουσιάσει το επενδυτικό σχήμα, όπως είχε διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη συμφωνία.

 

Το τοπογραφικό διάγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού με την οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου

 

Θεοδωράκης: Πετάνε την μπάλα στην αρχαιολογία

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Ποταμιού στις παραπάνω πληροφορίες. Σε ανάρτησή του στο Facebook γράφει:

«Θα τους θυμάστε και από το σχολείο. Είναι αυτοί που όταν έχαναν, έπαιρναν την μπάλα και έφευγαν. Ή την πετούσαν στον δρόμο, να την πατήσει το αυτοκίνητο να τελειώσει άδοξα το ματς. Ή την πήγαιναν στο γραφείο των καθηγητών. «Κύριε - κύριε κάποιος θα χτυπήσει».

Τέτοιοι τύποι είναι σήμερα υπουργοί. Δεν τους άρεσε η απόφαση για την Cosco και προσπάθησαν να την ανατρέψουν εισάγοντας λάθρα στην Βουλή ένα δικό τους κείμενο -ελπίζοντας ότι οι Κινέζοι δεν ξέρουν ελληνικά. Τώρα με το μισό κράτος στις διακοπές θέλουν να ορίσουν ως αρχαιολογική ζώνη το παλιό αεροδρόμιο! Ναι δεν είναι πλάκα. Υπουργοί και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ συνωμοτούν Αυγουστιάτικα, για να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού. Κινούν την διαδικασία για να οριστεί ως αρχαιολογικός χώρος η περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την οικουμένη ότι το περιζήτητο αρχαιολογικό τρίπτυχο της χώρας είναι η Αφάντου στην Ρόδο, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό.

Γελοίες επιλογές κουτοπόνηρων ανθρώπων. Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά όχι στην αξιοποίηση αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το Υπουργείο σου … Να χάσουν και την δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου…

Πέτα καλύτερα η μπάλα στην … αρχαιολογία!».

Μανιάτης: Επικίνδυνη εξέλιξη

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με πρόσφατες εξελίξεις για το Ελληνικό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μόλις δυο μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των επενδυτών και μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση οδηγεί σε ναυάγιο τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών.

Η διεθνής απαξίωση της χώρας κορυφώνεται με την πρόθεση να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το Ελληνικό και μνημεία τα κτίρια του αεροδρομίου, ο υδατόπυργος, ακόμη και ο … διάδρομος προσγειώσεων! Λες και όλα αυτά δεν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, λες και δεν τα ήξερε η κυβέρνηση όταν το ΤΑΙΠΕΔ έβαζε την υπογραφή του στην κατακύρωση του διαγωνισμού.

Η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη είναι επικίνδυνη, με πιθανές συνέπειες π.χ.:

α) να παραμείνει το Ελληνικό εγκαταλελειμμένο, περιοχή διακίνησης ναρκωτικών και αποθήκη ψυχών προσφύγων, να χαθούν 70.000 θέσεις εργασίας και η ευκαιρία να δρομολογηθεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το λεκανοπέδιο Αττικής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής (ν. 4277/2014), που ο ΣΥΡΙΖΑ (τυχαία;)καταψήφισε.

β) να μην υπογραφεί η σύμβαση εντός του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και τη δόση που περιμένουμε

γ) να υπάρξει κίνδυνος αποχώρησης του επενδυτή και να απαιτηθούν σοβαρές αποζημιώσεις για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων.

Την ιλαροτραγωδία την έχουμε ξαναδεί με τον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ, τα 14 Αεροδρόμια, την Αφάντου στη Ρόδο, τον Αστέρα. Όλα, στο βωμό της ικανοποίησης του τοπικού κομματικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τον κίνδυνο να διασυρθεί διεθνώς η χώρα και να υπονομευθούν παραπέρα τα θέματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Θέματα που δεν πρέπει να αφεθούν να ρυθμιστούν από τις άναρχες δυνάμεις των εσωκομματικών οπλαρχηγών και μηχανισμών.

Τελικά ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η κυβέρνηση και πού οδηγεί τη χώρα; Αν δεν παρθούν άμεσα οι σωστές αποφάσεις, ο πρωταγωνιστής της πιθανής αναπτυξιακής κατάρρευσης της χώρας από εδώ και πέρα θα ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με τρόπο ηχηρό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v