Παραμένει αισιόδοξη για Ελλάδα η BofΑ-ML

Διατηρεί τη θετική της στάση απέναντι στην Ελλάδα ο επενδυτικός οίκος. Καλύτερα των εκτιμήσεων κινείται η οικονομία. Δύσκολη η δεύτερη αξιολόγηση, πραγματικό το ρίσκο εκλογών. Από αρχές του 2017 η συμμετοχή της Αθήνας στην ποσοτική χαλάρωση.

Παραμένει αισιόδοξη για Ελλάδα η BofΑ-ML

H Bank of America / Merrill Lynch παραμένει «προσεκτικά αισιόδοξη» για το δεύτερο εξάμηνο στην Ελλάδα, σημειώνοντας πάντως ότι θα υπάρχουν αναταράξεις, σε έκθεσή της με τίτλο «Συνεχίζονται προσώρας τα καλά νέα».

Αν και οι μακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αδύναμες και εξαρτώνται από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η βραχυπρόθεσμη εικόνα είναι θετική. Στο δεύτερο μισό του έτους αναμένεται να κυριαρχήσει η δεύτερη αξιολόγηση, το ρίσκο εκλογών, οι λεπτομέρειες για την ανακούφιση χρέους και η ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο QΕ.

Η οικονομία

Ο οίκος επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει. Παρά τα απανωτά σοκ με τα capital controls, τα νέα μέτρα λιτότητας και το ζήτημα εμπιστοσύνης, η οικονομία συνεχίζει να κινείται καλύτερα των εκτιμήσεων. Το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,2% έναντι προβλέψεων για ήπια αρνητική μέτρηση.

Η BofA προβλέπει ότι η οικονομία θα εμφανίσει ύφεση 1% φέτος, για να ανακάμψει το 2017, με άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,2%. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της εκτίμησής της μετά και τη δεύτερη μέτρηση για το ΑΕΠ -που ανακοινώθηκε σήμερα.

Το β' εξάμηνο

Ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι η αιρετική θετική του άποψη για φέτος έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, μπροστά μας βρίσκονται ενδεχομένως σημαντικές εξελίξεις: Το θέμα του χρέους, το QE και η δεύτερη αξιολόγηση.

Οσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η χρονική στιγμή της συμμετοχής της Αθήνας παραμένει ερωτηματικό. Η ΕΚΤ θα περιμένει να εκτιμήσει τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την τελευταία συμφωνία με τους πιστωτές. Η BofA προβλέπει ότι η ΕΚΤ δεν θα ταχθεί με κάποια πλευρά, περιμένοντας από Κομισιόν και ΔΝΤ να λύσουν τις διαφορές τους προτού παράσχει τη δική της εκτίμηση για το χρέος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένει ως την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το πιθανότερο στις αρχές του 2017, προτού συμμετάσχει στο QE.

Η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Θα είναι σαφώς ευκολότερη από την προηγούμενη αλλά δεν θα είναι «βόλτα στο πάρκο», σχολιάζει η Merrill Lynch.

Τονίζει δε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει ισχνή και υπάρχουν κάποια αμφιλεγόμενα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι το ρίσκο νέων εκλογών στην Ελλάδα είναι ακόμη «πολύ ρεαλιστικό».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v