Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Θετικά τα πρώτα μηνύματα των εξαμήνων

Ικανοποιητικές κερδοφορίες κόντρα στην κρίση και στο απαιτητικότερο περιβάλλον του Solvency II. Τα αποτελέσματα των Εθνικής, Eurolife, Ευρώπης, Interlife, καθώς και οι διανομές μερισμάτων από Interamerican και Ευρωπαϊκή Πίστη.

Ασφαλιστικές: Θετικά τα πρώτα μηνύματα των εξαμήνων
Σαφώς θετικά είναι τα μηνύματα στην αγορά από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς φαίνεται ότι ο κλάδος δείχνει -τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο βαθμό- να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του αυστηρότερου πλαισίου Solvency II και είναι σε θέση να στηρίξει τα συμφέροντα των πελατών του σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η ουσία είναι ότι από φέτος ο πήχης φερεγγυότητας που πρέπει να υπερβούν οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες έχει σηκωθεί αρκετά ψηλότερα και αυτό σε μια περίοδο κλαδικών προβλημάτων, τόσο σε ευρωπαϊκό (οικονομική στασιμότητα, αρνητικά επιτόκια), όσο και σε αμιγώς ελληνικό επίπεδο (μείωση διαθέσιμου εισοδήματος πολιτών, κίνδυνος χώρας).

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία προσαρμογής για το σύνολο του εγχώριου ασφαλιστικού κλάδου στο περιβάλλον του Solvency II έδειξε ήδη τις δυσκολίες της (περίπτωση της International Life, που ωστόσο γίνονται προσπάθειες προκειμένου να μη ζημιωθεί ούτε ένας πελάτης), τα πρώτα δείγματα από τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών είναι σαφώς ενθαρρυντικά.

Μόλις χθες η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε προ φόρων κερδοφορία 31,2 εκατ. ευρώ και μάλιστα με παράλληλη σημαντική ενίσχυση των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων της από τα 499 εκατ. στις 31/12/2015 στα 549,3 εκατ. στις 30/6/2016. Η διατήρηση της κερδοφορίας σε πολύ υψηλά επίπεδα και η ταυτόχρονη ενίσχυση του δείκτη φερεγγυότητάς της διευκολύνει την προσπάθεια πώλησης της εταιρείας από τη μητρική Τράπεζα έναντι ελκυστικότερης αποτίμησης.

Ο όμιλος Eurolife, που πέρασε φέτος στα χέρια της καναδικής Fairfax, σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 άνοδο παραγωγής κατά 11,5% (στα 211,1 εκατ. ευρώ) και προ φόρων κέρδη κατά 8,4% (στα 36,4 εκατ. ευρώ).

Η Ευρώπη ΑΕΓΑ ανέβασε το ύψος των προ φόρων κερδών της στα 3,42 εκατ. ευρώ, διατηρώντας σταθερή την παραγωγή της σε μια συρρικνούμενη αγορά (διεύρυνση μεριδίου).

Ψηλότερα τον πήχη των οικονομικών της επιδόσεων ανέβασε κατά το πρώτο μισό του έτους και η ασφαλιστική εταιρεία Interlife, με τον κύκλο εργασιών της να αυξάνεται κατά 2,36% και την προ φόρων κερδοφορία της να σκαρφαλώνει στα 3,28 εκατ. ευρώ. Η θεσσαλονικιώτικη μάλιστα εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, διένειμε φέτος μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση του 2015.

Γενικότερα, η διανομή μερίσματος αποτελεί σαφή ένδειξη επαρκούς κεφαλαιακής επάρκειας και ενδεικτικά αναφέρουμε τις αντίστοιχες κινήσεις που έκαναν -μεταξύ άλλων- τόσο η Interamerican προς τη μητρική πολυεθνική της (15 εκατ. ευρώ), όσο και η Ευρωπαϊκή Πίστη (0,06 ευρώ ανά μετοχή), στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας εισήλθε φέτος η EBRD.

Την ικανοποίησή τους από τη φετινή οικονομική τους πορεία έχουν εκφράσει οι πλείστες διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, με τη συμπλήρωση ότι καλύπτουν με άνεση τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του Solvency II.

Σε κάθε περίπτωση πάντως:

α) Πληρέστερη εικόνα θα υπάρξει όταν δημοσιευθούν τα αποτελέσματα και των άλλων ασφαλιστικών εταιρειών.

β) Τα όποια ενδεχόμενα προβλήματα προκύψουν, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των πελατών στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v