Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστότητα 1,6 δισ. ευρώ έπεσε στην αγορά το καλοκαίρι

Πιάστηκαν οι στόχοι πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ανοίγει ο δρόμος για δεύτερη εκταμίευση της υποδόσης του 1,7 δισ. ευρώ. Πονοκέφαλο δημιουργεί «κενό» 900 εκατ. ευρώ. Βαρόμετρο ο Σεπτέμβριος για έσοδα και ανάπτυξη.

Ρευστότητα 1,6 δισ. ευρώ έπεσε στην αγορά το καλοκαίρι

Τη «μάχη» της απορρόφησης του 1,8 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης, που προορίζεται για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες, φαίνεται να κερδίζει η κυβέρνηση, με βάση το ποσό που έχει διατεθεί μέχρι τώρα στους προμηθευτές του Δημοσίου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έχει απορροφηθεί ήδη το 1,6 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα «πέσουν» στην αγορά και τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ της δεύτερης υποδόσης, που προορίζοεται για τη συνέχιση του προγράμματος αποπληρωμής των οφειλών του κράτους.

Η πλήρης απορρόφηση του 1,8 δισ. ευρώ αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δεύτερη εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ (από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ), καθώς το υπόλοιπο ποσό του 1,1 δισ. ευρώ συνδέεται με τα 15 προαπαιτούμενα, δύο εκ των οποίων αφορούν στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων που θα λειτουργήσει από το νέο έτος.

Αν όλα πάνε καλά, με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ -πιθανότατα στις αρχές του επόμενου μήνα- κλείνει ο «κύκλος» της πρώτης αξιολόγησης και ανοίγει η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία συνδέεται με νέα χρηματοδότηση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, οι δανειστές είχαν ξεκαθαρίσει ότι μέρος των δόσεων που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών θα διοχετεύεται στην αγορά και δεν θα χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς.

Μάλιστα δημιουργήθηκε νέος ειδικός λογαριασμός -στα πρότυπα του λογαριασμού για το δημόσιο χρέος-, στον οποίο οι δανειστές κατέθεσαν απευθείας τα κεφάλαια της δόσης που αφορούσαν αποκλειστικά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να διοχετεύσει στην αγορά 500 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Όπως προαναφέρθηκε, απορροφήθηκε ήδη το 1,6 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το πρόγραμμα φαίνεται να ξεφεύγει ελαφρώς από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, καθώς για τον Σεπτέμβριο, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, θα πρέπει να εξοφληθούν από τη δεύτερη υποδόση χρέη 800 εκατ. ευρώ, αντίστοιχο ποσό τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και άλλα 200 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Είναι σαφές ότι στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου προβλέπεται η αποπληρωμή 2,6 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να εισπράττει για τον σκοπό αυτό μόνο 1,7 δισ. ευρώ.

Η διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί:

-Είτε από πόρους που θα εντοπίσει η κυβέρνηση και θα αφορούν στην αποπληρωμή εφάπαξ που είναι σε καθυστέρηση, μερισμάτων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και οφειλές προς το ΕΤΕΑΝ.

-Είτε από τη νέα δόση 6,1 δισ. ευρώ που προβλέπει η Κομισιόν ότι θα εκταμιεύσει τον Νοέμβριο στην Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του δεύτερου ελέγχου του προγράμματος.

Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ, αν και οι δανειστές υποστηρίζουν ότι το συνολικό ποσό είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Μια πρώτη σαφή εικόνα για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών ίσως διαμορφωθεί στο Eurogroup της Παρασκευής καθώς, σύμφωνα με την ατζέντα του επικεφαλής του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα παρουσιαστεί έκθεση για το κατά πόσο αποπληρώνονται «ομαλά» οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ατζέντα, αν δεν είναι επαρκής η αποπληρωμή οφειλών, τότε δεν θα αποδεσμευτεί το 1,7 δισ. ευρώ από τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης.

Στο τεχνικό μνημόνιο του Ιουνίου ορίστηκε ο νέος, πολύ πιο αυστηρός μηχανισμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει νέα καταβολή δόσης για την αποπληρωμή οφειλών, αν δεν έχει εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά.

Την πεποίθηση ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ εξέφρασε χθες, από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι αυτή η εκτίμηση έρχεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά τις εκτιμήσεις άλλων αξιωματούχων, που είχαν υποστηρίξει ότι η εκταμίευση της υποδόσης μπορεί να μην καταστεί εφικτή μέσα στον χρόνο.

Ανάκαμψη και έσοδα

Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ από τους πιστωτές, οι οποίοι «ποντάρουν» στο στοίχημα της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε θετικό πρόσημο από το 2017, αν όχι από φέτος.

Η πρόβλεψη για το τρέχον έτος είναι για ύφεση 0,3%. Ωστόσο η εκτίμηση αυτή θεωρείται συντηρητική και δεν αποκλείεται η οικονομία να βγει φέτος από την ύφεση, όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο.

Τούτο σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από το «ταμείο» που θα κάνει ο τουρισμός μετά το τέλος Οκτωβρίου.

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για την πορεία των καθαρών εσόδων (μετά τις επιστροφές φόρων) του τακτικού προϋπολογισμού (δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα του ΠΔΕ), στο σύνολο του έτους, λόγω και της ανοδικής εισπραξιμότητας των φόρων υπό τον φόβο των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων.

«Βαρόμετρο» θα αποτελέσει ο Σεπτέμβριος, καθώς ξεκινάει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ (η πρώτη δόση) ενώ πληρώνεται και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Οι φόροι που πρέπει να πληρώσουν οι υπόχρεοι μέχρι το τέλος του έτους ανέρχονται συνολικά σε 20,6 δισ. ευρώ.

Μόνον από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει 3,66 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2,9 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν από τα κέρδη των επιχειρήσεων, λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v