Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτάχυνση στα προαπαιτούμενα ζητά το Eurogroup

Σαφές μήνυμα ότι το καλοκαίρι χάθηκε χρόνος, έστειλε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ουδέν νεώτερον για χρέος, δεν τέθηκε θέμα με τα πλεονάσματα. «Συνεργάσιμο» το ΔΝΤ. Το σχόλιο για την ΕΛΣΤΑΤ. Θετικά σημάδια διαπιστώνει ο Κερέ της ΕΚΤ και ζητά επιτάχυνση.

Επιτάχυνση στα προαπαιτούμενα ζητά το Eurogroup

Μήνυμα στην Ελλάδα να προχωρήσει γρηγορότερα έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Εξετάσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί», σημείωσε. Υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα τα οποία εκκρεμούν για να ολοκληρωθεί πλήρως η πρώτη αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι περαιτέρω εκταμιεύσεις.

Όπως είπε, το γενικό αίσθημα ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε τον Μάιο πρέπει να προχωρήσει. Χρειάζεται περισσότερη πρόοδο και ενθαρρύνουμε σε αυτό. Αυτό θα διευκολύνει και την πορεία προς τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Ως 31 Οκτωβρίου

Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM είναι τεχνικά έτοιμος να προχωρήσει στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε ότι θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup τον Μάιο. 

Δήλωσε παράλληλα ότι ο ESM προχωρά τη δουλειά στο θέμα του χρέους και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί.

Μόνο 2 στα 13 προαπαιτούμενα

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξηγήσεις που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις καθυστερήσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι χάθηκε χρόνος, αλλά δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για το τι συνέβη». Το καλοκαίρι τελείωσε και πρέπει να ξαναξεκινήσουμε και να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, είπε και σημείωσε ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ασπάζεται την άποψη. 

Υπάρχει κοινό ενδιαφέρον από όλους μας να προχωρήσουμε, να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας αλλά και για την ελληνική οικονομία. Υπάρχει ανάκαμψη στο τρίμηνο και αυτή πρέπει να επιταχυνθεί.

Υπάρχουν 15 προαπαιτούμενα, τα δύο έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν έχουν προχωρήσει, είπε με τη σειρά του ο Πιερ Μοσκοβισί. Είναι θέμα εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας.

«Είναι αλήθεια ότι χάσαμε κάποιο χρόνο». Σημείωσε, όμως, ότι πρέπει να εξετάζουμε το θέμα υπό το πρίσμα ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε επιτάχυνση, αλλά και ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα έγκαιρα. «Ας μη δραματοποιούμε τα πράγματα. Εχουμε δυνατότητα να φτάσουμε στη συμφωνία και όλοι το θέλουμε. Η αποστολή θα πάει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα».

Το χρέος

Δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το θέμα του χρέους, δεν υπήρχε λόγος, είπε ο Ντάισελμπλουμ. Η συμφωνία του Μαϊου είναι ξεκάθαρη. Ο ESM έχει εντολές για να προχωρήσει τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα εξεταστούν αργότερα. Δεν άλλαξε τίποτα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε περισσότερο την Ελλάδα, είπε και τόνισε ότι είναι ευχαριστημένος γιατί «το ΔΝΤ λειτουργεί σε περισσότερο επικοδομητικό πνεύμα».

Η ΕΛΣΤΑΤ

Δυστυχώς υπήρξε η υπόθεση στα δικαστήρια. Πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να ακολουθήσει την πορεία της, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Θύμισε ότι ο κος Χουλιαράκης έκανε δήλωση στη Βουλή με την οποία ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η υπόθεση αφορά την αξιοπιστία των στοιχείων την περίοδο 2009-2010, πολύ πριν τη σημερινή κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο Ντάισελμπλουμ. Για εμένα είναι σημαντικό ότι η Eurostat βεβαίωσε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2010 και αυτό είναι σημαντικό για εμάς.

Η κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρη δήλωση, συμπλήρωσε.

Τα πλεονάσματα

Απαντώντας σε ερώτηση για τον στόχο που αφορά στο πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, είπε ότι δεν συζητήθηκε. «Δεν ανοίγουμε συνέχεια τα ίδια θέματα», τόνισε. Ολοι είμαστε δεσμευμένοι σε αυτά που συμφωνήσαμε.

Κερέ: Σημαντικό να λυθεί το θέμα του χρέους

Ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ κάλεσε να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν έγκαιρα, κυρίως ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια. 

Είναι πολύ σημαντικό για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην οικονομία. «Υπάρχουν θετικά σημάδια», τόνισε και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική μείωση του ELA που ανακοινώθηκε χθες. Είναι σημάδι, όπως είπε, ότι κερδίζεται εκ νέου η πρόσβαση στις αγορές και βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης στο σύστημα.

Μόνο όμως το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και η β’ αξιολόγηση θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην επιστροφή της εμπιστοσύνης, υποστήριξε.

Σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα μετέχει στην αποστολή των θεσμών στην Αθήνα και όπως είπε η έμφαση για την κεντρική τράπεζα θα είναι η πιστή τήρηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες των οδηγιών του SSM για τα διοικητικά συμβούλια.

Το προαπαιτούμενο αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την ανάγκη να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ο Μπ. Κερέ σημείωσε ότι στη β’ αξιολόγηση η έμφαση θα δοθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις διαδικασίες για τα κόκκινα δάνεια.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα).

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης να βρούμε λύσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και παράλληλα να δίνουν τα κατάλληλα κίνητρα για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές», τόνισε και σημείωσε ότι έτσι θα υπάρξει και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v