Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο κοντά η συμφωνία στα κόκκινα επιχειρηματικά

Ανεξάρτητοι αξιολογητές θα κρίνουν τη βιωσιμότητα ή μη των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Εξ ολοκλήρου εξωδικαστική θα είναι η διαδικασία διευθέτησης των οφειλών. Να προχωρήσουν αλλαγές και στον πτωχευτικό κώδικα συμφώνησαν δανειστές-κυβέρνηση. Αύριο τα τελικά ραντεβού.

Πιο κοντά η συμφωνία στα κόκκινα επιχειρηματικά

Την εκτίμηση του ότι θα επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς στο θέμα της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων εξέφρασε, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος, αν και υπάρχουν ορισμένα τεχνικά θέματα που παραμένουν ανοικτά, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η διαδικασία διευθέτησης θα είναι εξ ολοκλήρου εξωδικαστική, και για όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων. Η μόνη παρέμβαση της δικαιοσύνης θα αφορά την επικύρωση της συμφωνίας των πιστωτών.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, για το ποιος θα πραγματοποιεί τη μελέτη βιωσιμότητας, σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα γίνεται από επιτροπή αξιολογητών. Διευκρίνισε δε, ότι για τις επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται από ελεγκτικές εταιρείες.

Τέλος, για την περίπτωση διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Αλλαγές και στον πτωχευτικό

Στη συνάντηση, με τους θεσμούς, εξετάστηκαν, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και οι επικείμενες αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι δύο πλευρές, συμφωνούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ως προς το πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών που προγραμματίζονται, στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της διαδικασίας, είναι και η δημιουργία ενός ειδικού σώματος που θα αποτελείται από εξειδικευμένο πρόσωπα τα οποία θα επονομάζονται Διαχειριστές Αφερεγγυότητας. Κατά τις ίδιες πηγές, οι Διαχειριστές αυτοί θα επεμβαίνουν γρήγορα και εξωδικαστικά στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και επιδιώκουν την εξυγίανσή τους.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, οι παρεμβάσεις αυτές, θα είναι έτοιμες με τη μορφή νομοσχεδίου έως το τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών για αύριο, διαμορφώνεται ως εξής:

-09.00 – 10.00 : Παιδεία ( Παρουσία του κ. Φίλη)
-10.00 : Σύνοψη (Παρουσία των κ.κ. Τσακαλώτου- Σταθάκη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v