Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή κόντρα Μαξίμου-αντιπολίτευσης για Στουρνάρα και δικαιοσύνη

Το πρωθυπουργικό γραφείο μιλά για παρεμβάσεις «στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους θεσμούς». «Περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τον Γ. Στουρνάρα», τονίζει η ΝΔ, υφίσταται εξωθεσμικές πιέσεις.

Σκληρή κόντρα Μαξίμου-αντιπολίτευσης για Στουρνάρα και δικαιοσύνη

Βολές στον Γιάννη Στουρνάρα μέσω ΝΔ εξαπολύει το Μαξίμου, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον κεντρικό τραπεζίτη.

Με αφορμή τη δήλωση στήριξης στον κ. Στουρνάρα στην οποία προέβη νωρίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού... τα λέει στη ΝΔ για να τα ακούσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Με την κάτωθι ανακοίνωση:

«Απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος, που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας.

Η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του κάνει ζημιά και στον ίδιο και στον ρόλο του. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς.
Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία ψυχραιμία.

Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει».

Σε αντίθεση με χθεσινές διαρροές, το Μαξίμου αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς θα κινηθεί στο εξής η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα που προκάλεσε αυτή η σύγκρουση στη δανειακή δυνατότητα της Τράπεζας Αττικής -και όχι μόνο στο σκέλος που αφορά τον κ. Καλογρίτσα (σ.σ. για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είχε εμφανίσει δάνειο από τη συγκεκριμένη τράπεζα).

ΝΔ: Περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τον Γ. Στουρνάρα

Νωρίτερα, η ΝΔ είχε παρέμβει στο θέμα εκφράζοντας τη στήριξή της στον κ. Στουρνάρα, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της ΤτΕ από κυβερνητικούς κύκλους.

«Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στον ελληνικό λαό και στους βουλευτές τα "πόθεν έσχες" των τεσσάρων νέων καναλαρχών και αποκαλύπτονται ιστορίες για γέλια και για κλάματα με "βοσκοτόπια" στην Ιθάκη, η παρέα του Μαξίμου επιτίθεται με σφοδρότητα στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα».

Κύκλοι της κυβέρνησης προχώρησαν σε απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξαρτησία του θεσμού.

Προειδοποιούμε ότι ο αυταρχισμός τους δεν αγγίζει κανέναν και βρίσκει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Καλούμε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, που έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως ο ρόλος του επιβάλλει.

Τον καλούμε να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην Τράπεζα Αττικής.

Δηλώνουμε ότι τον περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας. Ελπίζουμε, τέλος, οι εισαγγελικές αρχές να δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά, για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλάρχης κ. Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Αλεξιάδης: Καμία κυβερνητική εντολή για έλεγχο της συζύγου του Γ. Στουρνάρα

«Διενεργήθηκαν και διενεργούνται συνεχώς έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων αρμόδιων υπουργείων χωρίς διακρίσεις και σε όλες τις κατευθύνσεις». 

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι η έρευνα στα γραφεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα, ξεκίνησε με κυβερνητική εντολή τονίζοντας, ότι πρέπει όλοι να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αφορμή στάθηκαν οι αιχμές της Φωτεινής Αραμπατζή από πλευράς ΝΔ, που μίλησε για σκοπιμότητες σχετικά με τους ελέγχους των εισαγγελέων διαφθοράς, στα γραφεία της γυναίκας του διοικητή της ΤτΕ.

«Είναι συμπτωματικά άραγε όσα συμβαίνουν, με το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ενέκρινε τους "εκλεκτούς" της κυβέρνησής σας για τη νέα διοίκηση στην Τράπεζα Αττικής; Η σύζυγος του κ. Στουρνάρα μιλά για σκοπιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών:

«Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πρέπει όλοι να την υπερασπιστούμε. Εσείς θέλετε να είναι ανεξάρτητη ή να την επαναφέρουμε σε λειτουργίες που έχουν καταγγελθεί τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς ούτε φορολογικές υπηρεσίες χρησιμοποιούμε για να τις στείλουμε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που μας κάνουν κριτική, όπως είχε γίνει επί ημερών σας, ούτε έχουμε τη λογική να χρησιμοποιούμε τη δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς».

Ποτάμι: Είμαστε καχύποπτοι 

"Προφανώς σε μια δημοκρατία ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Ούτε η σύζυγος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, αναφορικά με την έφοδο των εισαγγελέων στο σπίτι του Γ. Στουρνάρα.

"Όταν όμως γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά προσπαθειών ελέγχου της Δικαιοσύνης και διώξεων προσώπων που η κυβέρνηση θεωρεί αντιπάλους της, όπως έγινε με την πειθαρχική δίωξη Ντογιάκου, οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι.

Ειδικά μάλιστα όταν ο Γ. Στουρνάρας με πολλές παρεμβάσεις του, και παλιότερα και πρόσφατα, έχει δυσαρεστήσει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τον αυταρχισμό της και πώς χρησιμοποιεί την εξουσία της, γι' αυτό ο έλεγχος των ενεργειών της είναι πράξη δημοκρατικής ευθύνης".,

ΠΑΣΟΚ: Δημιουργούνται ερωτήματα

«Αναμφίβολα η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει απερίσπαστα και ανεπηρέαστη το έργο της. Προς κάθε κατεύθυνση. Όμως η επαναλαμβανόμενη «σύμπτωση», με τις παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης σε χρονικές φάσεις που εξυπηρετούν Κυβερνητικές σκοπιμότητες, δημιουργεί εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά! Ερωτηματικά για υπόγειες διαδρομές μεταξύ Κυβέρνησης και κύκλων της Δικαιοσύνης, που βλάπτουν την Δημοκρατία και τους θεσμούς», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Όμως η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και η Κυβερνητική εμμονή (και οι πιέσεις) για τον ασφυκτικό έλεγχό της, αποδεικνύει τον καθεστωτισμό μιας Κυβέρνησης πανικόβλητης, σε ηθική και πολιτική κατολίσθηση.

Αποδεικνύεται όμως ότι δεν αποτελούν «συμπτώσεις» ή τυχαία γεγονότα:

Η «προθυμία» με την οποία Δημόσιοι οργανισμοί έσπευσαν -με ζημιά τους- να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής.

Οι συνεχείς παρασκηνιακές παρεμβάσεις συγκεκριμένου -και μη αρμόδιου Υπουργού- για τον έλεγχο της Διοίκησής της.

Η «έντονη» παρουσία ως πελάτη της Τράπεζας, του γνωστού ευνοούμενου εργολάβου και καναλάρχη, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλογρίτσα (με τις εγγυητικές της τελευταίας στιγμής). Για τον οποίο μάλιστα η Κυβέρνηση έφερε και δια του κ. Σπίρτζη ειδική τροπολογία το κατακαλόκαιρο στην Βουλή, ώστε να μην έχει ασυμβίβαστο μεταξύ εργολάβου του δημοσίου και καναλάρχη.

Η επιχείρηση δημιουργίας καθεστώτος ως φαίνεται χρειάζεται και την Τράπεζά του, για να στηρίζει και χρηματοδοτεί τις παρεμβάσεις των «δικών του» ανθρώπων, εις βάρος της ίδιας της Τράπεζας, των μετόχων, των καταθετών της.

Οι έχοντες την θεσμική ευθύνη οφείλουν να πράξουν αυτό που πρέπει, για να διασφαλίσουν την υγιή λειτουργία και την ομαλή πορεία της Τράπεζας Αττικής. Χωρίς καμία Κυβερνητική παρέμβαση». καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v