Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέταξε στα 3,756 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα οκταμήνου

Πιάστηκαν οι στόχοι στα έσοδα τον Αύγουστο και ταυτόχρονα με την υπερσυμπίεση δαπανών ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται στα ύψη. Φρένο στις επιστροφές φόρου τον Αύγουστο, προβληματίζει το ΠΔΕ.

Πέταξε στα 3,756 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα οκταμήνου

Το φρένο στις επιστροφές φόρου τον Αύγουστο, μετά και την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα οποία πιστοποιούν πρωτογενές πλεόνασμα 3,756 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, έναντι στόχου πλεονάσματος 980 εκατ. ευρώ.

Κεντρικά χαρακτηριστικά της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος, η δραματική συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών (2,5 διs. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό), η μεγάλη «τρύπα» (883 εκατ. ευρώ) στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και η υπεραπόδοση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι είχε προϋπολογιστεί δόση ΕΝΦΙΑ η οποία τελικά δεν εισπράχθηκε.

Τα στοιχεία τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κωδικοποιημένα δείχνουν:

Έσοδα τακτικού προϋπολογισμού. Τον Αύγουστο πήγαν καλά και ήταν περισσότερα κατά 62 εκατ. ευρώ σε σχέση με τοn στόχο. Ανήλθαν σε 3,932 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο οκταμήνου τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υπέρβαση 464 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και ανήλθαν σε 29,883 δις ευρώ.

Επιστροφές φόρου. Τον Αύγουστο, μετά τα «γκάζια» του Ιουλίου, οι επιστροφές φόρων ήταν μειωμένες κατά 122 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Ανήλθαν σε 187 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 309 εκατ. ευρώ. Στο οκτάμηνο, πάντως, οι επιστροφές φόρου συνεχίζουν να υπερβαίνουν τον στόχο κατά 97 εκατ. ευρώ (1,907 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,809 δισ. ευρώ), ενώ στα παραπάνω ποσά δεν υπολογίζεται το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού. Παραμένουν στην πρέσα, με αποτέλεσμα υποχρηματοδότηση της τάξεως των 2,546 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (33,359 δισ. ευρώ) στο οκτάμηνο. Ανάλογη εικόνα και τον Αύγουστο, με τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού να φτάνουν τα 3,688 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 151 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δραματική υστέρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία, τόσο σε έσοδα όσο και σε δαπάνες. Οι δαπάνες του ΠΔΕ στο οκτάμηνο είναι μειωμένες κατά 883 εκατ. ευρώ (στα 2,172 δισ. ευρώ έναντι 3,055 δισ. ευρώ), τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 1,048 δισ. ευρώ (στα 2,067 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,115 δισ. ευρώ). 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v