Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Νέες τεχνολογίες αντίδοτο... σε κρίση και φόρους

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δίνουν πλέον έμφαση στις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν προϊόντα που θα μπορούν να «αντέξουν» οικονομικά οι πελάτες τους.

Ασφαλιστικές: Νέες τεχνολογίες αντίδοτο... σε κρίση και φόρους

Σε άλλες εποχές θα αποτελούσε έκπληξη, αλλά σήμερα όχι! Άρθρο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Interlife κ. Γιάννη Βοτσαρίδη στην περιοδική έκδοση της γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας, φέρει τον τίτλο «Ψηφιακή ανατροπή».

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βοτσαρίδης: "Η Ελλάδα, ως οιονεί «μη κανονική» χώρα, θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στην ψηφιακή ανατροπή. Όχι από διάθεση «εξυγίανσης», «ανανέωσης» κ.λπ., αλλά γιατί απλά δεν έχει άλλη επιλογή. Αυτό που δεν κατάφεραν οι κυβερνήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών, την περίφημη «αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα», την αυτοματοποίηση, τον εκσυγχρονισμό, την πάταξη της διαφθοράς, τη μείωση της γραφειοκρατίας, θα το καταφέρει -είτε το θέλουμε, είτε όχι- η νέα ψηφιακή εποχή".

Και σε άλλο σημείο του κειμένου του συμπληρώνει: "Διότι όταν ο Έλληνας δεν θα μπορεί να έρθει σε προσωπική επαφή με τον έφορο, τον ελεγκτή, τον υπάλληλο του υπουργείου, της πολεοδομίας, της δασικής υπηρεσίας, της εφορίας αρχαιοτήτων, της περιφέρειας, του δήμου, και θα είναι υποχρεωμένος να διεκπεραιώσει όλες τις υποθέσεις του ηλεκτρονικά, και να πραγματοποιεί όλες τις πληρωμές του μέσω διαδικτύου με δεκάδες διασταυρούμενους ελέγχους (όπως ήδη προωθείται), οι δυνατότητές του να «ελιχθεί» κατά το σύνηθες ελληνικό κεκτημένο και να διαπλακεί -προστρέχοντας «δι' υπόθεσίν του» στον τοπικό βουλευτή- θα είναι, εκ των πραγμάτων, περιορισμένες».

Ωστόσο, πιθανόν μία από τις αφορμές που παρακίνησαν τον κ. Βοτσαρίδη στη συγγραφή αυτού του άρθρου να αποτελεί το στενότατο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις ασφαλιστικές εταιρείες. Στόχος των εταιρειών είναι να περιοριστεί το κόστος, να χτυπηθούν τα φαινόμενα απάτης και να προσφέρονται στους πελάτες ασφαλιστικές λύσεις που μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πίστης στις πρόσφατες εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις που εξέδωσε: «Σε ό,τι αφορά στην αύξηση στον φόρο ασφαλίστρων καθώς και του φόρου εισοδήματος κατά 3%, οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να βρουν ισοδύναμα μέτρα μείωσης των λειτουργικών τους δαπανών, περαιτέρω χρήση της τεχνολογίας, μείωσης των πιθανών περιπτώσεων απάτης καθώς και καινοτόμες μεθόδους προασφαλιστικών ελέγχων, προκειμένου να απορροφήσουν μερικώς ή ολικώς τη νέα αυτή αύξηση στον φόρο.

Μια μεγάλη αύξηση στο συνολικό ποσό ασφαλίστρων θα αποθαρρύνει τους μελλοντικούς ασφαλιζόμενους από την ασφάλιση, ή θα τους οδηγήσει σε επιλογή μη φερέγγυων ασφαλιστικών εταιριών με χαμηλό ασφάλιστρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της ελληνικής ιδιωτικής ασφάλισης».

Η ουσία είναι πως ο ασφαλιστικός κλάδος είναι «στριμωγμένος» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς καλείται να ανταποκριθεί στα πολύ πιο απαιτητικά εποπτικά κριτήρια του Solvency II, σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και υψηλού ιατρικού πληθωρισμού. Επιπρόσθετα, οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο «κίνδυνο της χώρας» και φυσικά τις επιπτώσεις από τη βαθιά οικονομική κρίση στα πορτοφόλια των νοικοκυριών.

Προφανώς, μέσα σ' αυτό το περιβάλλον η εκμετάλλευση των θετικών στοιχείων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογία δεν αποτελεί... πολυτέλεια, αλλά αδήριτη ανάγκη.

Επίσης, οι νέες τεχνολογίες είχαν την... τιμητική τους και στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο των ασφαλιστικών εταιρειών, που διεξήχθη στην Ύδρα. Όλοι συμφώνησαν πως η τεχνολογία θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς θα μεταβάλει:

• Τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των ίδιων των ασφαλιστικών εταιρειών (π.χ. πληρωμές, επικοινωνία με δίκτυα, μέτρηση κινδύνου, προστασία έναντι περιπτώσεων απάτης).

• Τις συνθήκες και τους κινδύνους σε άλλους κλάδους (υγείας, οχημάτων), που ωστόσο επηρεάζουν έντονα τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Στο ίδιο συνέδριο επίσης έμφαση δόθηκε και στο αίτημα των ασφαλιστικών εταιρειών για υποχρεωτική κάλυψη των κατοικιών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ενώ αντίθετα σχετικά λιγότερες ήταν οι αναφορές (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) στον τομέα των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v