Κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Πρώτη γεύση της στάσης του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται στη σημερινή διάσκεψη. Η συνταγματικότητα του νόμου και ο αριθμός των αδειών στο επίκεντρο. Τον Οκτώβριο συζητείται νέος κύκλος ασφαλιστικών μέτρων.

Κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Σήμερα πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πρώτη διάσκεψη για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών μετά τις προσφυγές που έκαναν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Η εξέλιξη της σημερινής διαδικασίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα δοθεί ο «τόνος» για την οριστική κρίση των δικαστών του ανώτατου δικαστηρίου, ως προς τη νομιμότητα ή μη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλες διασκέψεις, τουλάχιστον μία ακόμη, και η απόφαση δεν αναμένεται πριν τον Νοέμβριο, ωστόσο σήμερα οι δικαστές θα δώσουν μία «πρώτη γεύση» της κρίσης τους ως προς το ζήτημα.

Ενώπιον της Ολομέλειας κρίνονται οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, ΣΚΑΪ, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Οι προσφυγές των καναλιών συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.

Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Επίσης στρέφονται κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών όπως είναι η από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (High definition).

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα

Εν τω μεταξύ προχθές απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όλες οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών που είχαν συζητηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου κεκλεισμένων των θυρών και αφορούσαν τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Ειδικότερα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων είχαν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΪ και Star και οι τηλεοπτικές εταιρείες: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (είναι ήδη εκτός της διαδικασίας, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες στρεφόντουσαν κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης. Με άλλα λόγια επικυρώθηκε η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό (πρώτη φάση) χορήγησης αδειών.

Όπως διευκρινίζουν ανώτατοι δικαστικοί στο Euro2day.gr «πρόκειται για μια ξεχωριστή διαδικασία από αυτή των κύριων προσφυγών και η συγκεκριμένη απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων δεν προδικάζει την κρίση για τις κύριες προσφυγές και την συνταγματικότητα ή μη του διαγωνισμού».

Εν τω μεταξύ, στις 10 Οκτωβρίου θα συζητηθούν οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha, και Star, όπως και ο «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP).

Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί και η εταιρεία ITV CP με τις νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στρέφονται κατά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας Ελευθέριου Κρέτσου. Μεταξύ των άλλων, στρέφονται κατά αποφάσεων του κ. Κρέτσου που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο της έως τώρα διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, ενώ στρέφονται και κατά άλλων τηλεοπτικών σταθμών.

Εύα Καραμανώλη e.karamanoli@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v