Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tι υποστηρίζουν οι παραγωγοί ΑΠΕ για χρεώσεις στους προμηθευτές

Οι λόγοι που επέβαλαν τις χρεώσεις σε βάρος των προμηθευτών ενέργειας, σύμφωνα με τους παραγωγούς ΑΠΕ. Μιλούν για αδικία σε βάρος των ΑΠΕ, που αποκατέστησε ο νόμος 4414 του 2016.

Tι υποστηρίζουν οι παραγωγοί ΑΠΕ για χρεώσεις στους προμηθευτές

Ως αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται οι ΑΠΕ, στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χαρακτηρίζουν κύκλοι των παραγωγών ΑΠΕ τη διάταξη του νόμου 4414/2016 που επιβάλλει χρεώσεις στους προμηθευτές ηλεκτρικού και τα μεταφέρει ως έσοδο στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, εκφράζοντας έτσι την άλλη άποψη για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο παραπάνω νόμος που επέβαλε χρεώσεις στους Προμηθευτές ως έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ αποκατέστησε μια μακροχρόνια αδικία εις βάρος του Λειτουργού της Αγοράς-ΛΑΓΗΕ και των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι προμηθευτές κατέβαλαν στον Ειδικό Λογαριασμό ένα ποσό που ήταν πολύ μικρότερο από το οικονομικό όφελος που απολάμβαναν χάρη στις ΑΠΕ, λόγω της διαμόρφωσης χαμηλότερης οριακής τιμής συστήματος με την οποία προμηθεύονται την ηλεκτρική ενέργεια.

Τα μειωμένα αυτά έσοδα είναι μία από τις αιτίες του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, με αποτέλεσμα να υφίσταται ανάγκη αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν απευθείας οι καταναλωτές.

Τη θέση αυτή, τονίζουν, αποδέχεται και υποστηρίζει η αιτιολογική έκθεση του νόμου 4414/2016, καθώς διαπιστώνει ότι:
«....ο τρόπος συμμετοχής των ΑΠΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, όπως αυτός εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, οδηγεί στη διαμόρφωση μίας Οριακής Τιμής (ΟΤΣ) η οποία προκύπτει μειωμένη. Η μείωση αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της αξίας της ενέργειας που χρεώνονται οι Προμηθευτές για την κατανάλωση των Πελατών τους, με φυσικό επακόλουθο τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ από τη συμμετοχή των εκπροσώπων φορτίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να μην ενσωματώνουν τις επιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου».

Η έκθεση δηλαδή εντοπίζει την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή -μέχρι σήμερα- η μείωση της ΟΤΣ λόγω του τρόπου συμμετοχής των ΑΠΕ (με μηδενική τιμή ενέργειας), οδηγεί στο να μη λαμβάνεται υπόψη η πραγματική αξία της ενέργειας που προμηθεύονται οι Προμηθευτές για τους Πελάτες τους. Η αιτιολογική έκθεση ονομάζει το πρόβλημα αυτό «δομική αδυναμία». Η αιτιολογική έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι «... ένα σημαντικό μέρος του κόστους ενέργειας, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί τμήμα του ανταγωνιστικού σκέλους τους κόστους ενέργειας για τους προμηθευτές και να απεικονίζεται στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, ρυθμίζεται εντέλει διοικητικά μέσω της ρυθμιζόμενης χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ. ..... Συνεπώς, εκτιμάται ότι το ΕΤΜΕΑΡ απεικονίζει εν μέρει και κόστος ενέργειας που θα πρέπει να αναληφθεί από τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας την οποία προμηθεύουν στους πελάτες τους».

Καταλήγουν δε επισημαίνοντας ότι με βάση όλα τα παραπάνω, ο νόμος 4414 όρισε δύο νέες πηγές εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που θα καταβάλλονται από τους Προμηθευτές και οι οποίες «...λαμβάνουν υπόψη και οφέλη από τη διείσδυση των ΑΠΕ στην εκκαθάριση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Είναι επομένως σαφές ότι σκοπός της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης του 4414/2016 είναι να μεταφέρει στον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, σταδιακά, το σύνολο της οικονομικής αξίας που προσφέρουν οι ΑΠΕ και που μέχρι σήμερα καρπώνονταν οι Προμηθευτές. Και τούτο προς όφελος των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v