Κλινικές: Τι αλλάζει με τροπολογία Αβραμόπουλου

Τις άδειες πέντε τουλάχιστον κλινικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες είχαν ανακληθεί για διάφορους λόγους, επιστρέφει με την τροπολογία σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας. Ποιες είναι οι ωφελημένες κλινικές.

Κλινικές: Τι αλλάζει με τροπολογία Αβραμόπουλου
Τις άδειες πέντε τουλάχιστον κλινικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες είχαν ανακληθεί για διάφορους λόγους, επιστρέφει με την τροπολογία σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας.

Με την τροπολογία επαναχορηγούνται στους αρχικούς δικαιούχους οι άδειες λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες είχαν ανακληθεί ενόσω αυτές ήταν εκμισθωμένες ή παραχωρημένες σε οργανισμούς παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας (π.χ. στο ΙΚΑ).

Οι ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες είχε ή έχει και σήμερα σύμβαση συνεργασίας το ΙΚΑ είναι η κλινική Παπαδημητρίου, το Δεύτερο Θεραπευτήριο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, η πρώην κλινική Παγώνη και η κλινική Καλφοπούλου στα Πατήσια.

Στο παρελθόν συμβάσεις με δημόσιους οργανισμούς παροχής υγείας είχαν και η κλινική Νικολάου στο Περιστέρι, όπως και η κλινική στον Πειραιά όπου στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια το Μαιευτικό Γυναικολογικό Τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Η κλινική Παπαδημητρίου (διαθέτει άδεια 453 κλινών) συνεργάζεται με το ΙΚΑ ήδη από το 1964. Από το 1988 η σύμβαση μετατράπηκε σε απλή μίσθωση η οποία έληξε στις 31/12/99. Βασικοί της μέτοχοι είναι ομάδα επιχειρηματιών (κ. Λέανδρος, όμιλος Χανδρή κ.ά.), ενώ μικρό ποσοστό διαθέτει και εισηγμένη τράπεζα.

Το Δεύτερο Θεραπευτήριο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, με άδεια λειτουργίας 276 κλινών, είχε σύμβαση με το ΙΚΑ από το 1976 που τροποποιήθηκε το 1996 και έληξε το 2001. Ανήκει στην κλινική Δανιηλίδη που έχει περάσει στα χέρια της Euromedica.

H κλινική Νικολάου έχει εξαγοραστεί από τον όμιλο Ιατρικό Αθηνών και έπειτα από επενδύσεις εκσυγχρονισμού λειτουργεί ως Κλινική Δυτικών Προαστίων του ομίλου.

Η τροπολογία προχωρά μάλιστα ένα βήμα παραπάνω και εξαιρεί τις κλινικές των οποίων οι άδειες επιστρέφονται από την υποχρέωση να πληρούν τις υποχρεώσεις του προεδρικού διατάγματος 235/2000, το οποίο όριζε αυστηρότατες προϋποθέσεις για εκχώρηση άδειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v