Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ντόναλντ Τραμπ 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Μήνυμα ενότητας στην πρώτη ομιλία του ενώπιον των Αμερικανών. «Θα ξεκινήσουμε πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης», σημείωσε και δεσμεύτηκε για «εκατομμύρια θέσεις εργασίας». Συγχαρητήρια από τη Χίλαρι Κλίντον. Το εκλογικό θρίλερ και οι μάχες-κλειδιά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μπαράκ Ομπάμα, όπως προβλέπει το Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Ο κ. Τραμπ επικράτησε της υποψήφιας με τους Δημοκρατικούς Χίλαρι Κλίντον, κερδίζοντας Πολιτείες-κλειδιά όπως αυτές του Οχάιο, της Πενσιλβάνια και της Φλόριντα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Τραμπ νικά σε 28 Πολιτείες έναντι 18 για την Κλίντον, εξασφαλίζοντας 288 εκλέκτορες έναντι 215 για την Κλίντον, ενώ αναμένονται αποτελέσματα σε τέσσερις ακόμη Πολιτείες. 

Οπως είπε ο κ. Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον του τηλεφώνησε και τον συνεχάρη για τη νίκη του. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο κ. Τραμπ έχει λάβει το 48,1% των ψήφων στις ΗΠΑ έναντι 47,2% για την Κλίντον.  

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Τραμπ

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του ομιλία, ευχαρίστησε τους Αμερικανούς ενώ επιβεβαίωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από τη Χίλαρι Κλίντον, στο οποίο τον συνεχάρη για τη νίκη του.

Η Χίλαρι εργάστηκε πάρα πολύ και για μεγάλο διάστημα, υπογράμμισε.

Είναι η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού. Λέω σε όλους ότι είναι ώρα να κινηθούμε σαν ένας ενωμένος λαός, σημείωσε.

Υπόσχομαι σε κάθε πολίτη της χώρας ότι θα είμαι πρόεδρος για όλους -και αυτούς που επέλεξαν να μη με υποστηρίξουν. Ελάτε να εργαστούμε μαζί για το καλό αυτής της χώρας, τόνισε ο κ. Τραμπ.

Χαρακτήρισε επείγοντα στόχο την ανοικοδόμηση του αμερικανικού έθνους και την αναβίωση του αμερικανικού ονείρου.

Οι ξεχασμένοι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι. Θα ξαναχτίσουμε νοσοκομεία, σχολεία, θα ξαναχτίσουμε τις υποδομές μας. Θα βάλουμε εκατομμύρια ανθρώπους σε θέσεις εργασίας, υπογράμμισε.

Ο κ. Τραμπ τόνισε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης. «Έχουμε πολύ καλό πρόγραμμα για να φτιάξουμε την ισχυρότερη οικονομία παντού στον κόσμο», όπως είπε.

Επίσης, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμβιώσουν ειρηνικά «με όλα τα έθνη που θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά μαζί μας».

Εκπρόσωπος Κλίντον: Πηγαίνετε για... ύπνο

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Τζον Ποντέστα κάλεσε τους ψηφοφόρους να "πάνε για ύπνο", σημειώνοντας ότι η μάχη συνεχίζεται και ότι η υποψήφια για την προεδρία δεν θα κάνει δηλώσεις απόψε.

Ο Ποντέστα δήλωσε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της Κλίντον που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας της πως «αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε» και «θα περιμένουμε την καταμέτρηση των ψήφων».

Οι ομάδες ψηφοφόρων που «απογείωσαν» τον Τραμπ

Βάσει των exit polls, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να επαναπροσδιόρισαν δραστικά τον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες δημογραφικές ομάδες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των New York Times, ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των λευκών Αμερικανών χωρίς πτυχίο, ενώ είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τους προηγούμενους υποψήφιους του κόμματος μεταξύ των λευκών Αμερικανών που δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου. 

Η υποστήριξη των κομμάτων άλλαξε σημαντικά σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος.

Ιστορικά οι πιο χαμηλόμισθοι ψηφοφόροι τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και οι πιο πλούσιοι τους Ρεπουμπλικανούς. Όμως το ύψος του εισοδήματος αντιστοιχεί και με το επίπεδο μόρφωσης, το οποίο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές.

Οι μειονότητες προτίμησαν την Κλίντον, ενώ οι λευκοί άνδρες τον Τραμπ. Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι Αμερικανοασιάτες υποστήριξαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. 

Παρ' όλα αυτά το επίπεδο υποστήριξής τους προς αυτήν ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν δείξει στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν 4 χρόνια. 

Παράλληλα η υποστήριξη του Τραμπ μεταξύ των λευκών ανδρών τείνει να είναι λίγο μεγαλύτερη ή τουλάχιστον ίση με αυτή που έχαιραν οι προηγούμενοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών. 

Επίσης ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδισε με μεγάλη διαφορά την ψήφο των ανδρών, αύξησε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών μεταξύ των ανδρών, ενώ δεν έχασε στις γυναίκες.

Το εκλογικό θρίλερ

9:49 Στον Τραμπ και η κρίσιμη Πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες).

9:45 Στον Τραμπ η Πολιτεία της Αριζόνα (11 εκλέκτορες).

9:33 Στον Τραμπ η Πολιτεία του Γουισκόνσιν (10 εκλέκτορες). 

8:40 Ο Τραμπ κέρδισε την Πολιτεία της Αλάσκα (3 εκλέκτορες).

08:10 Ο Τραμπ κερδίζει την πολιτεία της Γιούτα (έξι ελέκτορες) εκτιμά το CNN και πλέον έχει 244 εκλέκτορες με τον στόχο στους 270.

08:01 Με καταμετρημένο το 83% των ψήφων, ο Ντ. Ντραμπ προηγείται με 48,3% (54,2 εκατομμύρια ψήφοι) και η Χίλαρι Κλίντον ακολουθεί με 47,1% (52,87 εκατομμύρια ψήφοι)

7:34 Στην Κλίντον η Πολιτεία της Νεβάδα (6 εκλέκτορες). 

7:25 Το απόλυτο ντέρμπι στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), με Τραμπ και Κλίντον να ισοβαθμούν με 48,2% και διαφορά μόλις 2.000 ψήφων.

7:06 Μεγάλο προβάδισμα Τραμπ στην Πολιτεία της Γιούτα.

6:55 Στον Τραμπ η Πολιτεία της Τζόρτζια. O Ρεπουμπλικανός προηγείται με 238 εκλέκτορες έναντι 209 για την Χίλαρι Κλίντον έχοντας εξασφαλίσει την επικράτηση σε 24 Πολιτείες έναντι 17. 

6:41 Στην Κλίντον η Πολιτεία της Ουάσινγκτον. Σε 12 Πολιτείες δεν υπάρχει ακόμη νικητής. Προβάδισμα στον Τραμπ με 232 εκλέκτορες έναντι 209 για την υποψήφια των Δημοκρατικών. 

6:26 Στην Κλίντον η Πολιτεία του Ορεγκον (7 εκλέκτορες). Συνολικά επικρατεί σε 16 Πολιτείες έναντι 22 για τον Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός προηγείται με 216 εκλέκτορες έναντι 197 για τη Χίλαρι. 

6:15 Ο Τραμπ επικρατεί στη Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες)

6:09 Αϊντάχο, Λουιζιάνα, Τέξας, Αρκάνσας, Κεντάκι, Ιντιάνα, Μισισιπί, Δυτική Βιρτζίνια, Τενεσί, Νότια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Βόρεια και Νότια Ντακότα, Νεμπράσκα, Κάνσας, Ουαϊόμινγκ, Οκλαχόμα, Οχάιο,Μιζούρι και Μοντάνα κερδίζει ο Ντ. Τραμπ. Και η κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα πέρασε στον Ντ. Τραμπ προσφέροντας του ακόμα 29 εκλέκτορες.

Χαβάη, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Βιρτζίνια, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη, Βέρμοντ, Μέριλαντ, Ιλινόι, Ντελαγουέρ, Νιού Τζέρσεϊ, Μασαχουσέτη, Ρόουντ Άιλαντ, Περιφέρεια της Κολούμπια (D.C.), και Νέο Μεξικό αποδίδονται στη Χίλαρι Κλίντον.

Συνολικά, προς το παρόν 200 εκλέκτορες κερδίζει ο Τραμπ και 190 η Κλίντον.

6:03 Νέα ανατροπή και προβάδισμα Κλίντον δείχνει το CNN, προβλέποντας ότι η υποψήφια με τους Δημοκρατικούς παίρνει την κρίσιμη Πολιτεία της Καλιφόρνια (55 εκλέκτορες) και τη Χαβάη (4 εκλέκτορες), προηγούμενη πλέον του Τραμπ με 190 έναντι 171 εκλεκτόρων. Ωστόσο, αν συνυπολογιστεί και η Πολιτεία της Φλόριντα (29 εκλέκτορες), που δείχνει να καταλήγει στους Ρεπουμπλικανούς, ο Τραμπ "ανεβαίνει" στους 200 εκλέκτορες. 

5:49 Στην Κλίντον η Πολιτεία του Κολοράντο (9 εκλέκτορες).

5:40 Στη Χίλαρι Κλίντον δείχνει να καταλήγει η Πολιτεία της Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες) με 48,2% έναντι 46,6% για τον Τραμπ και καταμετρημένο το 88%. Αν επικρατήσει η υποψήφια με τους Δημοκρατικούς, "ανεβαίνει" στους 122 εκλέκτορες.

5:36 Ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να επικρατεί τελικά στην Πολιτεία του Οχάιο (18 εκλέκτορες), καθώς προηγείται με 53% έναντι 42% για την Κλίντον με καταμετρημένο το 78% των ψήφων. Ο Ρεπουμπλικανός έχει επίσης ξεκάθαρο προβάδισμα σε Μοντάνα (3 εκλέκτορες) και Μιζούρι (10 εκλέκτορες). 

Η Χίλαρι Κλίντον δείχνει να επικρατεί στο Νιου Μέξικο (5 εκλέκτορες).

5:20 Ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί σε 19 Πολιτείες έναντι 11 για τη Χίλαρι Κλίντον, ενώ αποκτά ξεκάθαρο προβάδισμα και στους εκλέκτορες με 167 έναντι 109 για την υποψήφια με τους Δημοκρατικούς. 

5:00 Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, μεγάλο προβάδισμα έχει αποκτήσει ο Τραμπ σε Βόρεια και Νότια Ντακότα, Νεμπράσκα, Γουαιόμινγκ, Κάνσας, Αρκανσας, Λουισιάνα, Μισσισιπή, Αλαμπάμα, Οκλαχόμα, Ιντιάνα, Κεντάκι, Τενεσί, Δυτική Βιρτζίνια, Τέξας και Νότια Καρολίνα.

Η Χίλαρι Κλίντον δείχνει να επικρατεί σε Ιλινόις, Νέα Υόρκη, Κονέκτικατ, Νιου Τζέρσεϊ, Μέριλαντ, Κολούμπια, Ντέλαγουεαρ, Μασαχουσέτη, Βερμόντ και Ρόουντ Άιλαντ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του CNN, μέχρι στιγμής ο Τραμπ προηγείται σε 16 Πολιτείες έναντι 10 για την Κλίντον, ενώ προηγείται και στους εκλέκτορες με 139 έναντι 104 για την Κλίντον.

4:40 Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα futures της αμερικανικής αγοράς, με τον Dow Jones να βουλιάζει κατά 400 μονάδες καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ παίρνει κεφάλι σε βασικές Πολιτείες όπως το Οχάιο, η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα.

Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία του δολαρίου κινείται ανοδικά, με ενδεικτική την ενίσχυσή του κατά 5% έναντι του μεξικανικού πέσο.

4:30 Προβάδισμα στον Τραμπ σε 16 Πολιτείες έναντι 10 για την Κλίντον δίνει το CNN. O Ρεπουμπλικανός προηγείται και στους εκλέκτορες, με 136 έναντι 104. 

4:22 Με την ψηφοφορία να έχει ολοκληρωθεί σε περισσότερες από τις μισές από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, η κούρσα εξακολουθεί να είναι αμφίρροπη στο Οχάιο, τη Φλόριντα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, το Νιού Χαμσάιρ και τη Βιρτζίνια, Πολιτείες που έχουν ζωτική σημασία για να κριθεί ποιος υποψήφιος θα κερδίσει την προεδρία.

Αμφότεροι οι υποψήφιοι σημείωσαν από νωρίς νίκες σε Πολιτείες που αναμενόταν να κερδίσουν. Ο Τραμπ κέρδισε συντηρητικές Νότιες και Μεσοδυτικές Πολιτείες ενώ η Κλίντον κέρδισε αρκετές Πολιτείες στην Ανατολική Ακτή και το Ιλινόι στις Μεσοδυτικές.

4:11 Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, μεγάλο προβάδισμα έχει αποκτήσει ο Τραμπ σε Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα, Ιντιάνα, Κεντάκι, Τενεσί, Δυτική Βιρτζίνια, Τέξας και Νότια Καρολίνα.

Η Χίλαρι Κλίντον δείχνει να επικρατεί σε Ιλινόις, Νιου Τζέρσει, Μέριλαντ, Κολούμπια, Ντέλαγουεαρ, Μασαχουσέτη, Βερμόντ και Ρόουντ Αιλαντ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του CNN, μέχρι στιγμής ο Τραμπ προηγείται σε 15 Πολιτείες έναντι 9 για την Κλίντον, ενώ προηγείται και στους εκλέκτορες με 128 έναντι 97 για την Κλίντον

3:53 Το Ασοσιέιτεντ Πρες προβλέπει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στην Πολιτεία του Τενεσί, όπου ο Μιτ Ρόμνεϊ είχε επικρατήσει με διαφορά 20 εκατοστιαίων μονάδων το 2012. Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ εξασφαλίζει άλλες 11 εκλεκτορικές ψήφους.

Εξάλλου προβλέψεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για επικράτηση του Τραμπ στη Νότια Καρολίνα.

Σύμφωνα με το συντηρητικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Τραμπ προηγείται και στη λαϊκή ψήφο με το 8% καταμετρημένο, με 50% έναντι 47% της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

3:35 Βέρμοντ, Μέριλαντ, Ιλινόι, Ντελαγουέρ, Νιού Τζέρσεϊ, Μασαχουσέτη, Ρόουντ Άιλαντ και η Περιφέρεια της Κολούμπια αποδίδονται στην Χίλαρυ Κλίντον.

Ενώ σε Κεντάκι, Ιντιάνα, Μισισιπί, Δυτική Βιρτζίνια, Τενεσί, Νότια Καρολίνα, Αλαμπάμα και Οκλαχόμα κερδίζει ο Ντ. Τραμπ. Το CNN δίνει 68 εκλέκτορες στην Κλίντον και 66 στον Τραμπ.

3:24 Στη Φλόριντα στο 88% των καταμετρημένων αποτελεσμάτων, οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη ψήφο με ψήφο ενώ τα ποσοστά που τους αποδίδονται είναι 49%-49%.

3:15 Ως τώρα αποδίδονται 75 εκλέκτορές στην Χ. Κλίντον και 66 εκλέκτορες στον Ντ. Τραμπ.

3:10 Μέριλαντ, Ιλινόι, Ντελαγουέρ, Κολούμπια, Νιού Τζέρσεϊ, Μασαχουσέτη, Ρόουντ Άιλαντ και η Περιφέρεια της Κολούμπια αποδίδονται στην Χίλαρυ Κλίντον. Ενώ σε Μισισιπί, Μισσούρι, Τενεσί, Νότια Καρολίνα και Οκλαχόμα κερδίζει ο Ντ. Τραμπ.

2:40 Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ο Τραμπ κερδίζει Ιντιάνα, Δυτική Βιρτζίνα και Κεντάκι (συνολικά 24 εκλέκτορές) και η Κλίντον το Βερμόντ (3 εκλέκτορες). Παράλληλα έκλεισαν τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, αλλά και σε Νότια Καρολίνα, Νιου Χαμσαϊρ, Οχάιο, Βόρεια Καρολίνα.

Τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις

Τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για πιθανές σοβαρές εντάσεις, αν και υπήρξαν ορισμένες μεμονωμένες καταγγελίες για εκφοβισμό σε εκλογικά κέντρα. Επίσης, έγιναν αναφορές για πολύ μακρές ουρές και τεχνικά προβλήματα στη λειτουργία εξοπλισμού και συσκευών. Σύμφωνα με την Charlotte Observer, εμφανίστηκαν προβλήματα με την ηλεκτρονική ψήφο στη Βόρεια Καρολίνα.

Η υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον είχε περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει στη μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters, γνωστή ως States of the Nation project.

Aπό τον πλευρά του ο Νέιτ Σίλβερ, ένας από τους πιο διακεκριμένους εκλογικούς αναλυτές, εκτιμούσε πως η κα. Κλίντον έχει πιθανότητα επιτυχίας 71%, με βάση μόνο τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Εν τω μεταξύ, οι LA Times προέβλεπαν νίκη της κας Κλίντον με 352 εκλεκτορικές ψήφους έναντι 186 για τον κ. Τραμπ. Η αμερικανική εφημερίδα ανέμενε πως η υποψήφια των Δημοκρατικών θα κερδίσει τελικά στο Οχάιο, στην Αριζόνα και στη Βόρεια Καρολίνα. Από τις αμφίρροπες πολιτείες εκτιμούσε ότι ο κ. Τραμπ θα νικήσει στην Αϊόβα και στη Γιούτα. 

Η κα Κλίντον ψήφισε στη Νέα Υόρκη στις 8 το πρωί, μετά την τελευταία προεκλογική της εμφάνιση στη Βόρεια Καρολίνα. Ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ψήφισε και αυτός στη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως η καμπάνια του θα είναι ένα χάσιμο χρόνου, αν δεν γίνει τελικά ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αν δεν κερδίσω, θα το θεωρήσω μια φοβερή σπατάλη χρόνου, ενέργειας και χρημάτων. Θα έχω ξοδέψει πάνω από 100 εκατ. δολάρια για την καμπάνια μου», ανέφερε ο κ. Τραμπ.

Τα αποτελέσματα από τις πρόωρες ψήφους έδειξαν σημαντική αύξηση στο ποσοστό συμμετοχής των ισπανόφωνων, που σύμφωνα με τους αναλυτές ευνοεί την κα Κλίντον σε μικρές αλλά καθοριστικές πολιτείες όπως η Νεβάδα, το Κολοράντο και η Αριζόνα. Στη Φλόριντα, τη μεγαλύτερη αμφίρροπη πολιτεία, οι πρόωρες ψήφοι δείχνουν πως η προσέλευση των ισπανόφωνων ήταν 80% υψηλότερη σε σχέση με το 2012.

 

 

 

Προσφυγή κατά εφόρου εκλογών από Τραμπ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγε κάτα εφόρου εκλογών στη Νεβάδα, επειδή επέτρεψε την περασμένη εβδομάδα σε εκλογικό κέντρο στο Λας Βέγκας να μείνει ανοικτό δύο ώρες μετά το προγραμματισμένο κλείσιμο της κάλπης.

Σημειώνεται πως η Νεβάδα είναι μία από τις λίγες πολιτείες που επιτρέπουν την πρόωρη ψήφο. Ο κ. Τραμπ δίνει σκληρή μάχη με τη Χίλαρι Κλίντον για τη νίκη στην πολιτεία και το Λας Βέγκας θεωρείται πως είναι περιοχή που στηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Με βάση τον πολιτειακό νόμο της Νεβάδα, οι ψηφοφόροι που περιμένουν στην ουρά ως τις 8 το βράδυ, όταν κλείνει η κάλπη, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η προσφυγή που κατατέθηκε σε πολιτειακό δικαστήριο της Νεβάδα αναφέρει πως ο έφορος παραβίασε το νόμο γιατί επέτρεψε σε πολίτες να στηθούν στην ουρά μετά τις 8 το βράδυ.

Στην προσφυγή ο κ. Τραμπ ζητάει οι ψήφοι από το εν λόγω εκλογικό κέντρο να διαχωριστούν από τις ψήφους σε άλλα εκλογικά κένρα.

«Πρέπει να κρατήσουμε το σύστημα δίκαιο», ήταν η δήλωση του ίδιου του κ. Τραμπ στο κανάλι Fox.

Σε ερώτηση για το αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σήμερα. Ευελπιστούμε πως θα εξελιχθούν καλά και ευελπιστούμε πως δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε για αυτό, που σημαίνει πως ευελπιστούμε ότι θα κερδίσουμε».

Δικαστής της πολιτείας της Νεβάδα απέρριψε το αίτημα της καμπάνιας του κ. Τραμπ. «Δεν πρόκειται να εκδώσω διαταγή», ανέφερε η Γκλόρια Στούρμαν, λέγοντας πως οι έφοροι υποχρεούνται ούτως ή άλλως από τον νόμο να κρατούν αρχεία της ψηφοφορίας. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v