Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λευκός καπνός» για τον προϋπολογισμό του 2017

Χωρίς να «πειραχθεί» το κονδύλι των 300 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Παραμένει μεγάλη η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018.

«Λευκός καπνός» για τον προϋπολογισμό του 2017

Σε συμφωνία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017 κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές, καθώς όπως ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος καλύφθηκε το κενό των 50 εκατ. ευρώ που είχε απομείνει για το επόμενο έτος.

Ετσι, ο προϋπολογισμός, ο οποίος κατατίθεται τη Δευτέρα στις 18:00 στη Βουλή θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα οριακά υψηλότερο από το 1,8% του ΑΕΠ, όταν ο μνημονιακός στόχος είναι 1,75% του ΑΕΠ, διατηρώντας μάλιστα την πρόβλεψη του προσχεδίου για έξτρα χρηματοδότηση με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ κοινωνικών δαπανών στους τομείς υγείας, παιδείας και πρόνοιας. Αρχικά οι δανειστές είχαν ζητήσει την περικοπή αυτών των ποσών διαβλέποντας «κενό» της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ.

Στο τραπέζι, όμως παραμένει το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, το οποίο εκτιμάται στο 0,4% του ΑΕΠ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα έως την Τρίτη, οπότε θα αναχωρήσουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου και όπως ανέφερε πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων επιδιώκουμε να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο τη συζήτηση ώστε να μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εξ αποστάσεως έως το χρονικό ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v