Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Οι δημοπρασίες ηλεκτρικού «αγκάθι» στη συμφωνία με θεσμούς

Οι θεσμοί πιέζουν για αύξηση των ποσοτήτων που θα διαθέτει το 2017 η ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών σε τρίτους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ανοίξει η αγορά. Τι λέει η ελληνική πλευρά. Τι συμφωνήθηκε για ΔΕΠΑ.

Ενέργεια: Οι δημοπρασίες ηλεκτρικού «αγκάθι» στη συμφωνία με θεσμούς

Τα ενεργειακά και ειδικότερα οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί στις δημοπρασίες της ΔΕΗ προς προμηθευτές παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, μετά και το νέο γύρο διαπραγμάτευσης, στον οποίο δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, για τις εκκρεμότητες και τις διαφορές κυβέρνησης - θεσμών για τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου υπάρχει δυνατότητα προσεγγίσεων.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στην αγορά ηλεκτρισμού οι θεσμοί πιέζουν για αύξηση των ποσοτήτων που θα διαθέτει το 2017 η ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών σε τρίτους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ανοίξει η αγορά, με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τροποποίηση του συμφωνημένου πλαισίου διενέργειας των δημοπρασιών ενδεχομένως θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις, ενώ οι όποιες αλλαγές επί των συμφωνημένων θα πρέπει να συζητηθούν στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι για τα μερίδια της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής.

Για την αγορά φυσικού αερίου και τον ρόλο της ΔΕΠΑ στις επιμέρους αγορές (κύριος προμηθευτής της χώρας, χονδρική, λιανική, δίκτυα), συμφωνήθηκε οι όποιες αναθεωρήσεις να συζητηθούν μετά την εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2017 των νομοθετημένων ρυθμίσεων, δηλαδή: Αύξηση των επιλεγόντων καταναλωτών (προστίθενται στους βιομηχανικούς και οι επαγγελματικοί σε αυτούς που μπορούν να επιλέξουν προμηθευτή), διαχωρισμός δραστηριότητας διαχείρισης δικτύου από την προμήθεια προς τελικούς καταναλωτές για τις ΕΠΑ, αύξηση των ποσοτήτων που θα διαθέτει η ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών (gas release).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v