Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Aktua τρία πακέτα στεγαστικών δανείων 1,5 δισ.

Δάνεια στέγης με προβλήματα στην εξυπηρέτηση μεταβιβάζει ως το τέλος του 2017 η Alpha Bank στην εταιρεία διαχείρισης. Ποια θα εξαιρεθούν. Ακολουθεί η μεταβίβαση καταναλωτικών με υψηλές προβλέψεις.

Στην Aktua τρία πακέτα στεγαστικών δανείων 1,5 δισ.

Στεγαστικά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται πάνω από ένα χρόνο, θα μεταφέρει η Alpha Bank στην Aktua Hellas έως το τέλος του 2017, με στόχο την ανάθεση της διαχείρισής τους από την εξειδικευμένη εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η μεταφορά των εν λόγω δανείων θα γίνει σε τρία πακέτα των 500 εκατ. ευρώ έκαστο. Τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ «κόκκινα» στεγαστικά θα διατεθούν για διαχείριση τους πρώτους δύο μήνες του 2017, με δεδομένο ότι η εταιρεία Aktua Hellas θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του νέου έτους.

Έγινε η διαλογή

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι τα αρμόδια τμήματα της Alpha Bank έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων και ήδη έχουν επιλέξει τα «κόκκινα» δάνεια που θα μεταφερθούν.

«Πρόκειται για στεγαστικά μικρά, μεσαία και μεγάλα, τα οποία δεν εξυπηρετούνται από ένα χρόνο και πάνω», αναφέρει στέλεχος της τράπεζας και προσθέτει: «Στο πρώτο έτος λειτουργίας της Aktua Hellas η μεταφορά από την Alpha θα αφορά κυρίως προβληματικά στεγαστικά. Παράλληλα, θα εξετάσουμε ποιο κομμάτι από τα καταναλωτικά θα δοθεί για διαχείριση. Πρωταρχικός μας στόχος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των φυσικών προσώπων είναι η εξυγίανση του στεγαστικού χαρτοφυλακίου».

Η εξαίρεση

Τα μόνα κόκκινα στεγαστικά που δεν θα δοθούν για διαχείριση στην Aktua Hellas είναι όσα έχουν την προστασία του νόμου Κατσέλη. Εφόσον, εξηγούν οι ίδιες πηγές, ο δανειολήπτης έχει ενταχθεί στον νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το δάνειό του θα παραμείνει στην τράπεζα.

Βέβαια, όσα στεγαστικά πρώτης κατοικίας δεν εντάσσονται στις διατάξεις και στην ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη θα μεταφερθούν, εφόσον δεν εξυπηρετούνται, στην εταιρεία διαχείρισης.

Τα καταναλωτικά

Σε δεύτερη μοίρα περνά, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, η μεταφορά κόκκινων καταναλωτικών δανείων. Στελέχη τονίζουν ότι η εξέταση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της καταναλωτικής πίστης θα γίνει σταδιακά, ενώ παράλληλα θα μελετηθούν και άλλες λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός των ελληνικών τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα προβλέπει, από τις αρχές του 2017, την πώληση των μικρών καταναλωτικών έως 8.000 ευρώ που δεν έχουν εγγυήσεις και δεν εξυπηρετούνται για χρόνια. Σε αυτά θα προστεθούν τα χρέη από πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις κ.λπ.

Πρόκειται για δάνεια για τα οποία οι τράπεζες έχουν πάρει προβλέψεις στο 100% της αξίας τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v