Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεξε το σύστημα την κρίση με το αέριο

Μεταξύ 22-26 Δεκεμβρίου, το μάξιμουμ της ζήτησης δεν ξεπέρασε τα 8.300 μεγαβάτ, όταν πριν την κρίση υπερέβαινε τις 10.000 μεγαβάτ. Η συμβολή των βιομηχανιών και το φορτίο LNG που παρέλαβε η ΔΕΠΑ.

Αντεξε το σύστημα την κρίση με το αέριο

Παραπάνω από  ομαλά πέρασε το τριήμερο των Χριστουγέννων για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς η ζήτηση, όπως αυτή εμφανίζεται στις ωριαίες καταγραφές του ΑΔΜΗΕ,  κυμάνθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο δεν  είναι δυνατόν, για εμάς τουλάχιστον, να «μετρήσουμε» ακριβώς το ποσοστό συμβολής στην ομαλή αυτή εξέλιξη καθενός από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης λόγω μειωμένης διαθεσιμότητας φυσικού αερίου (περικοπές στις  εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, των φορτίων της βιομηχανίας κ.λπ.), ή κατά πόσο συνέβαλε η αυξημένη παραγωγή από αιολικά.

Ο λόγος είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει πάψει (εδώ και καιρό) να ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας (εξαγωγές-εισαγωγές), ενώ το ίδιο ισχύει και για την παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ.

Έτσι περιοριζόμαστε αποκλειστικά στην εικόνα που διαμορφώνει η συνολική ζήτηση στο Σύστημα αλλά και στις υφιστάμενες ανεπίσημες πληροφορίες. Από τα παραπάνω, διαπιστώνεται ότι μετά τις 22 Δεκεμβρίου έως και τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, το μάξιμουμ της ζήτησης στις επτά το απόγευμα δεν ξεπέρασε τις 8.300 μεγαβάτ, ενώ στις  10 το βράδυ βρισκόταν σταθερά κάτω από τις 7.000 μεγαβάτ και χαμηλότερα ακόμη τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται δηλαδή για μεγέθη απολύτως διαχειρίσιμα, αν συγκριθούν με τις αιχμές  των 10.000 και 11.000 μεγαβάτ τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση.  

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν όπως φαίνεται περικοπές στα φορτία (ζήτηση) βιομηχανιών που έχουν συνάψει με τον ΑΔΜΗΕ συμβάσεις διακοψιμότητας.

Οι περικοπές αυτές ανήλθαν σε περίπου  600 μεγαβάτ, κυρίως την παραμονή των Χριστουγέννων. Ως αποτέλεσμα, το μάξιμουμ της ζήτησης περιορίστηκε τη μέρα αυτή σε 7.837 μεγαβάτ στις 19:00 ενώ στις 22:00, η ζήτηση είχε πέσει στις 6.937 μεγαβάτ.

Τέλος, με την ευκαιρία να πούμε ότι στις 26 Δεκεμβρίου η ΔΕΠΑ παρέλαβε το αναμενόμενο από την παραμονή των Χριστουγέννων φορτίο αλγερινού υγροποιημένου αερίου. Οπότε, διαμορφώνεται επάρκεια φυσικού αερίου για τις επόμενες μέρες τουλάχιστον, καθώς  η ΕΜΥ προβλέπει κακοκαιρία και χιονιάδες.

Με το δεδομένο  αυτό, ο προγραμματισμός λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου για τις 28 Δεκεμβρίου προβλέπει μικρή αύξηση στη λειτουργία τους, έναντι των προηγούμενων ημερών, όταν βάσει των μέτρων έκτακτης ανάγκης που αποφασίστηκαν, είχε περιοριστεί η λειτουργία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v