Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζει η Κομισιόν για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, διαμήνυσε από την Αθήνα ο επίτροπος Ενέργειας. Δεν θα εμποδίσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης τα ενεργειακά, είπε ο Γ. Σταθάκης.

Πιέζει η Κομισιόν για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

«Η Κομισιόν συνεχίζει να θεωρεί ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί στις καλύτερες δυνατές συνθήκες», υπογράμμισε από την Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος Miguel Arias Cañete, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. 

Οπως είπε ο επίτροπος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός τόνισε, από την πλευρά του, ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ύστερα και από συνεννόηση με τους εταίρους, ενώ αναφερόμενος στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε ότι οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ είναι δεδομένοι και θα επιτευχθούν με την επιχείρηση ισχυρή.

Ο επίτροπος ανέφερε ακόμη για τον ΔΕΣΦΑ ότι η Κομισιόν θα διευκολύνει την εφαρμογή όποιας απόφασης λάβει η κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε την ανάγκη ο διαχειριστής να καλύπτει τις προδιαγραφές που θέτει η κοινοτική νομοθεσία.

Σε ερώτηση για τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι τόσο για τον ΔΕΣΦΑ όσο και για τα θέματα που αφορούν στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) υπάρχει περιθώριο απόλυτης σύγκλισης. «Δεν θεωρώ ότι τα ενεργειακά θέματα θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», πρόσθεσε.

«Οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% έχουν συμφωνηθεί και είναι δεδομένοι. Η μετάβαση περιλαμβάνει πολλά εργαλεία και τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά. Είναι πρόωρο να συζητούμε ότι δεν δουλεύει το σύστημα καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί στο 87%, υπάρχει εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, κάτι που είναι εμφανές καθώς πέφτουν οι τιμές, και θεωρούμε ότι ο στόχος για το 2017 και το 2018 θα επιτευχθεί», σημείωσε.

Ο υπουργός απέρριψε επίσης ως υπερβολικές τις καταστροφολογικές προβλέψεις για κατάρρευση της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ασφαλής και ισχυρός παίκτης καθώς και ότι, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η χρηματοδότηση και η χρηματοπιστωτική θέση της επιχείρησης είναι ασφαλείς.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος τόνισε ότι και σε άλλες χώρες υπήρξαν δυσκολίες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ σημείωσε πως είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών ένα ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα. «Μου δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στο μέλλον θα υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός», τόνισε ο επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι στόχοι θα επιτευχθούν. Ο ίδιος αποσύνδεσε την υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, που αποτελεί υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, από τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Κανιέτε ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, κάτι που, όπως είπε, δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση.

Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα και για την ελληνική κυβέρνηση, όπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει εξάλλου η πρωτοβουλία για την ενέργεια στα νησιά που ανήγγειλε ο επίτροπος, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται σχετικό φόρουμ στην Κρήτη. «Πρέπει από κοινού να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στα νησιά, να φύγουμε από τα πιλοτικά προγράμματα και να προχωρήσουμε στην επόμενη περίοδο πολύ πιο φιλόδοξα σχέδια για την προσαρμογή του συνόλου του νησιωτικού συμπλέγματος σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με διασυνδέσεις και εγκαταστάσεις αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης.

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Κανιέτε πρότεινε την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα για την ενέργεια, με επίκεντρο τρία ζητήματα:

-Την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή (ο επίτροπος παρουσίασε μάλιστα χάρτη με όλα τα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων που υλοποιούνται ή είναι υπό συζήτηση, υπογραμμίζοντας το γεωγραφικό πλεονέκτημα της χώρας μας μεταξύ δύο ηπείρων).

- Την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

- Τη δημιουργία ανταγωνιστικών αγορών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v