Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδημητρίου: Διαπραγματευόμαστε το αφορολόγητο

Δεν ξέρω αν μπορέσουμε να κρατήσουμε το αφορολόγητο στο ύψος που υπάρχει τώρα ανάφερε ο Υπουργός Οικονομίας. Υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση.

Παπαδημητρίου: Διαπραγματευόμαστε το αφορολόγητο

To θέμα του αφορολόγητου βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές δήλωσε από τα Τρίκαλα ο Υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου.

«Το αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το όσο καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν υπήρξε ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας:  «Δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης (ούτε είναι στις προθέσεις), για μείωση του αφορολόγητου. Η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης περιόδου, μετά το 2018, συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου για μετά το 2018», αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ένταξη της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Ο κ. Παπαδημητρίου κατά την ομιλία του νωρίτερα σε εκδήλωση στα Τρίκαλα επισήμανε ότι μετά από μία πολυετή περίοδο ύφεσης και μεταρρυθμίσεων στις αγορές, η Ελλάδα έχει κάνει ουσιαστικά βήματα εξόδου από την μακρόχρονη κρίση, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και βελτιώνοντας το διαρθρωτικό πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2016, η οικονομία ανακάμπτει».

Προς επίρρωση μάλιστα των παραπάνω ο κ. Παπαδημητρίου, παράθεσε σειρά στοιχείων, μεταξύ άλλων την αύξηση του ΑΕΠ ετησίως κατά 1,8%, την αύξηση του όγκου των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου σε 12,6% αλλά και την επέκταση των εξαγωγών κατά 8,5% και τον υπερδιπλασιασμό των ξένων άμεσων επενδύσεων από € 703 εκατομμύρια το 2015 σε € 2303 εκατ. το 2016.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v