Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος συναγερμός για αέριο και ηλεκτρισμό λόγω κακοκαιρίας

Τα μέχρι στιγμής μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αναστολή συντηρήσεων λιγνιτικών μονάδων. Τα ελλείμματα σε φυσικό αέριο. Πόσο αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Νέος συναγερμός για αέριο και ηλεκτρισμό λόγω κακοκαιρίας

Σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 2 κήρυξε από εχθές το ενεργειακό σύστημα της χώρας ο ΔΕΣΦΑ, καθώς λόγω της κακοκαιρίας έχει αυξηθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή λείπουν ποσότητες φυσικού αερίου για την εξασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων συνδυασμένου κύκλου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδρίασε και πάλι η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ για την αξιολόγηση της κατάστασης. Ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η αναβολή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όλων των προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Το μέτρο αφορά πρωτίστως τις λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας για τις οποίες είχαν προγραμματιστεί κρατήσεις προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Ειδικότερα, για τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, αναβάλλονται οι κρατήσεις των μονάδων Νο2 και Νο3, λόγω της μη ολοκλήρωσης των έργων περιβαλλοντικής αναβάθμισης εντός των αναμενόμενων προθεσμιών, και των μονάδων Νο1 και Νο4 αντίστοιχα. Επίσης, οι συντηρήσεις των μονάδων Νο2 και Νο3 του ίδιου ΑΗΣ θα προγραμματιστούν ξανά μετά την ολοκλήρωση των έργων στις μονάδες Νο1 και Νο4.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη στενότητα υπάρχει ακόμη μια φορά με τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, καθώς πέραν των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται μέσω αγωγών, οι οποίες και δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής, οι ποσότητες υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα εξαντλούνται. Άρα θα πρέπει να αναμένονται και άλλα μέτρα τις επόμενες μέρες (αποκοπή φορτίων βιομηχανιών κ.λπ.), εφόσον συνεχιστεί η υψηλή ζήτηση.

Οι ημερήσιες παραλαβές φυσικού αερίου από την αρχή του χρόνου είναι της τάξης των περίπου 13 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τους αγωγούς (περ. 10 εκατ. από Σιδηρόκαστρο και 3,2 εκατ. από Κήπους Έβρου), ενώ από τη Ρεβυθούσα τον Ιανουάριο οι ημερήσιες παραλαβές κυμαίνονταν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα από 3,4 εκατομμύρια έως και 13 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (9 Ιανουαρίου), ποσότητα που εξάντλησε (αν δεν ξεπέρασε) τη δυναμικότητα της μονάδας επαναεριοποίησης LNG του τερματικού.

Γίνεται φανερό δηλαδή ότι όλες οι επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου που απαιτούνται, καλύπτονται από φορτία υγροποιημένου αερίου.

Από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, προκύπτει ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο απορρόφησαν τις 25 πρώτες μέρες του Ιανουαρίου περίπου 270 εκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου, όταν ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2016 είχαν απορροφήσει περίπου 194 εκατομμύρια κυβικά. Στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνεται η μονάδα συμπαραγωγής του Αλουμίνιου, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τον φετινό Ιανουάριο, οι μονάδες της ΔΕΗ στο Λαύριο και η μονάδα του Ήρωνα, τις ημέρες μεγάλης στενότητας σε φυσικό αέριο, λειτούργησαν με καύση πετρελαίου ντίζελ.

Νέο «καμπανάκι» χτύπησε σήμερα για την επάρκεια ισχύος το επόμενο διάστημα, καθώς, με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις προσφοράς και ζήτησης, τα αποθέματα LNG στη Ρεβυθούσα επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης μέχρι 31 Ιανουαρίου, ενώ το επόμενο φορτίο αναμένεται να έρθει μεταξύ 1 και 11 Φεβρουαρίου, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v