Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Οι αβεβαιότητες θα πλήξουν την ανάπτυξη

«Καμπανάκι» για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και την ένταξη στο QE. Προβλέπει ανάπτυξη 1,5-1,8% φέτος, κάτω από το στόχο. Με άνοδο 0,4% του ΑΕΠ έκλεισε το 2016, αναφέρει, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πτώση 0,5%.

ΙΟΒΕ: Οι αβεβαιότητες θα πλήξουν την ανάπτυξη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημαντικές που θα έχει στο ΑΕΠ η καθυστέρηση της αξιολόγησης κρούει το ΙΟΒΕ. 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την τέταρτη τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας για το 2017 προβλέπεται να κινηθεί στην περιοχή του 1,5-1,8% και η ανεργία να υποχωρήσει στο 22,3%.

Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος που έχει τεθεί για ανάπτυξη 2,7% δεν αναμένεται να επιτευχθεί για τους παρακάτω λόγους:

-Καθυστερήσεων στην αξιολόγηση

-Την καθυστέρηση ένταξης στο QE της ΕΚΤ

-Την αύξηση των εισαγωγών, κάτι που αναμένεται να μετριάσει την ανάπτυξη, αφού ένα ποσοστό του εισοδήματος θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το 2016 το ΑΕΠ θα κλείσει με θετικό πρόσημο της τάξεως του 0,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεσης 0,5%, γεγονός που καταδεικνύει τη σταθεροποίηση της οικονομίας, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. 

Βεβαίως, το ύψος της ανάπτυξης αυτής κατά κύριο λόγο θα επηρεαστεί από τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν αλλά και από μια σειρά άλλων εξελίξεων που σχετίζονται με το διεθνές περιβάλλον.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας εστίασε στην ανάγκη βελτίωσης των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας, τόνισε ότι στο δημοσιονομικό σκέλος υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και σημείωσε ότι η φορολογία θα πρέπει να πάρει αναπτυξιακή τροπή.

*Δείτε την έκθεση του ΙΟΒΕ στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v