Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ζητούν Elpedison και Protergia

Ανώτατα στελέχη των δύο εταιρειών τάχθηκαν υπέρ αλλαγών στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι δημοπρασίες της ηλεκτρικής ενέργειας. Από την πλευρά της, η ΔΕΗ τονίζει πως οι τιμές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής των μονάδων της.

Αλλαγές στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ζητούν Elpedison και Protergia

Μεταβολές στα ΝΟΜΕ ζητούν Elpedison και Protergia, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δημοπρατούμενες ποσότητες θα χρησιμοποιούνται προς όφελος του καταναλωτή αλλά και για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ επιμένει πως με τα ΝΟΜΕ δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής ρεύματος της εταιρίας.

Στη διάρκεια του συνεδρίου Athens Energy Forum, ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Μισέλ Πιγκέ τόνισε πως θα πρέπει να αυξηθούν οι ποσότητες των προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας που δημοπρατούνται, ενώ ζήτησε επίσης να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα που αγοράζονται θα χρησιμοποιούνται μόνο προς όφελος του καταναλωτή.

Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Protergia Ντίνο Μπενρουμπή, ο οποίος επικαλούμενος τα αποτελέσματα των δύο δημοπρασιών υποστήριξε πως με αυτό το κανονιστικό πλαίσιο τα ΝΟΜΕ απέτυχαν.

Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε πιο δραστικές λύσεις όπως την πώληση μονάδων παραγωγής, για να υπάρχει άνοιγμα της αγοράς και η ΔΕΗ να αποκτήσει και ρευστότητα.

Από την άλλη μεριά, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Σταύρος Γιούτσος σημείωσε στην ίδια εκδήλωση ότι στη Γαλλία οι τιμές ΝΟΜΕ καλύπτουν πλήρως το κόστος των μονάδων πυρηνικής ενέργειας. Αντίθετα εδώ οι τιμές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής των μονάδων της ΔΕΗ.

Τέλος, η Νεκταρία Κατακατσάνη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΡΑΕ, υπεραμύνθηκε των ΝΟΜΕ λέγοντας πως τα οφέλη για τους καταναλωτές έχουν ήδη φανεί αφού η ΔΕΗ, λόγω του ανταγωνισμού, έκανε εκπτώσεις στα τιμολόγια.

Η κα Καρακατσάνη ανήγγειλε μείωση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών NOME τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ίδια, η τιμή θα μειωθεί κατά 5 ευρώ ανά MWh/h λόγω της μείωσης του κόστους των ρύπων. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή από τα 37,37 ευρώ θα υποχωρήσει στα 32,37 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v