Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iσπανικός ”εφιάλτης” και για ελληνικές τράπεζες

Οι τράπεζες της Ισπανίας έχουν αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες ανάγκες για ρευστότητα στο διατραπεζικό σύστημα, λόγω του μεγάλου ανοίγματος στο real estate και στην αγορά ακινήτων. Τα ελληνικά ιδρύματα παρακολουθούν προσεκτικά και... μαθαίνουν.

Iσπανικός ”εφιάλτης” και για ελληνικές τράπεζες
Με τον ”ισπανικό εφιάλτη” φαίνεται να ζουν το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές, αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαικές τράπεζες.

Οπως υποστηρίζει Ελληνας τραπεζίτης, που παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις εκτός συνόρων, το γεγονός ότι οι τράπεζες της Ισπανίας έχουν αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες ανάγκες για ρευστότητα στο διατραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να αποδοθεί στο μεγάλο τους άνοιγμα στο κομμάτι του real estate και της αγοράς ακινήτων, γενικότερα.

Η απειλή μιας φούσκας, τώρα, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες στον ισπανικό χρηματοπιοστωτικό κλάδο, ο οποίος, πλέον μελετάται ως case study κι από τις ελληνικές.

Ηδη, οι βρετανικές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους στην ECB για την υπερβολική, όπως θεωρούν, χείρα βοηθείας που προσφέρεται στους Ισπανούς, μέσω της εξαγοράς εγγυημένων ομολογιών που εκδίδουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους για ρευστό.

Ολα τα παραπάνω, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών τραπεζικών επιτελείων, τα οποία ”παίρνουν μαθήματα” για να αποφύγουν τυχόν παγίδες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν και στην εγχώρια αγορά.



Γ. Μαντέλας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v