Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: Παραμένει υπαρκτό σενάριο το Grexit

Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά όμηρος των λαϊκιστικών πολιτικών κινήσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι τρεις λόγοι που δεν «τρομάζει» πια τις αγορές ένα σενάριο Grexit.

Economist: Παραμένει υπαρκτό σενάριο το Grexit

Πέντε χρόνια μετά την ανάδυση του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το ελληνικό χρέος παραμένει σε τροχιά που δεν εγγυάται την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση, υπογραμμίζει το βρετανικό περιοδικό Economist. 

Ο κορυφαίος οικονομολόγος του περιοδικού, Simon Baptist, σημειώνει στο Editorial της έκδοσης ότι καθώς πλέον το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα χέρια ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών, η χώρα είναι ουσιαστικά όμηρος των λαϊκιστικών πολιτικών κινήσεων που αναδύονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Ωστόσο, αν και επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη δεν φαίνεται πιθανό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, υπογραμμίζει ότι ούτως ή άλλως υπάρχουν μερικοί λόγοι που καθιστούν λιγότερο ανησυχητικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κατ’ αρχάς, ότι το χρέος βρίσκεται στα χέρια άλλων κρατών. Ως εκ τούτου, το ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και «διάχυσης» της κρίσης είναι πολύ μικρότερο.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η προοπτική του Grexit δεν προκαλεί πια το σοκ που προκαλούσε πριν από μερικά χρόνια και επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν λάβει ήδη τα μέτρα τους για να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τρίτον, μετά από σχεδόν έξι χρόνια μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι ο «πόνος» της εξόδου από τη νομισματική ένωση δεν θα είναι χειρότερος από αυτόν που βιώνουν ήδη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v