Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό το βλέμμα του ΔΝΤ η ανταλλαγή στοιχείων για το πλεόνασμα

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Βιέρα Καρόλοβα, συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση εργασίας στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για την πιστοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών.

Υπό το βλέμμα του ΔΝΤ η ανταλλαγή στοιχείων για το πλεόνασμα

Παρουσία εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έγινε φέτος η πρώτη συνάντηση εργασίας ανάμεσα στα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, στο πλαίσιο της συνηθισμένης ετήσιας διαδικασίας συλλογής στοιχείων αναφορικά με την πιστοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών.

Οι συζητήσεις εκτυλίχθηκαν το διάστημα 31 Ιανουαρίου έως 1η Φεβρουαρίου, παρουσία στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως συμβαίνει κάθε χρονιά, πλην όμως φέτος, κατόπιν αιτήματος το οποίο υπεβλήθη από το ΔΝΤ, στις συναντήσεις μετείχε ως παρατηρήτρια και η εκπρόσωπός του Βιέρα Καρόλοβα. Η κυρία Καρόλοβα στο παρελθόν εργαζόταν στη Eurostat, αλλά σήμερα είναι υπάλληλος του ΔΝΤ και αφού υπέγραψε τις απαραίτητες ρήτρες εμπιστευτικότητας, μετείχε ως παρατηρήτρια στις συναντήσεις.

Η παρουσία εκπροσώπου του ΔΝΤ σε μια καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση, προκαλεί αίσθηση δεδομένου ότι στο προσκήνιο έχει έρθει το τελευταίο διάστημα – με έντονες προεκτάσεις στη διαπραγμάτευση- η κόντρα ανάμεσα στο Ταμείο και την Κομισιόν αναφορικά με την ορθότητα των στοιχείων. Ο κοινοτικός εκπρόσωπος Πιέρ Μοσκοβισί, σήμερα επί ελληνικού εδάφους υπεραμύνθηκε για μία ακόμα φορά της ορθότητας των εκτιμήσεων της Κομισιόν, οι οποίες απέχουν παρασάγγες κυρίως στα δημοσιονομικά από αυτές του ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, ανέφερε ότι « εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016, θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη».

Για τις όποιες ενδεχόμενες αλλαγές, επί της ουσίας ο κ. Τόμσεν παραπέμπει στην επικύρωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από τη Eurostat, γεγονός το οποίο παραπέμπει στις 21 Απριλίου, με την επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων για το ύψος του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016, άγγιξε ή ενδεχομένως και ξεπέρασε το 2% του ΑΕΠ, άποψη την οποία συμμερίζεται και η Κομισιόν υιοθετώντας την υπεραπόδοση ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πλεόνασμα ήταν της τάξεως του 0,9%.

Η σφραγίδα στο τελικό νούμερο, παίζει τεράστια σημασία στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση διότι επιβεβαίωση των ελληνικών εκτιμήσεων είναι ικανή να μεταβάλλει τις απαιτήσεις ως προς το ύψος των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων στη συνέχεια, εφόσον επιβεβαιωθεί και το carry over της υπερεκτέλεσης του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων, στα επόμενα χρόνια.

ΕΛΣΤΑΤ: Με γνώμονα τη διαφάνεια η ικανοποίηση του αιτήματος του ΔΝΤ

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην σημερινή ακρόαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανάσιου Θανόπουλου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, διευκρινίζονται τα εξής:

Ο κ. Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής ότι στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

Σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα την διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο.

Ουδέποτε ελέχθη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση των στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες, όπως μεταδόθηκε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v