Τσίπρας: Εφικτή η τεχνική συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου

«Στόχος είναι στη Σύνοδο της Ρώμης στις 25 Μαρτίου να υπάρξει μια έννοια λιγότερη», σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός. Η Ευρώπη δεν πρέπει να εγκλωβίζεται στους αριθμούς της λιτότητας.

Τσίπρας: Εφικτή η τεχνική συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου

Είναι στόχος μας να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση στις 20 Μαρτίου, υποστήριξε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Τζόζεφ Μουσκάτ.

Όπως ανέφερε, βρισκόμαστε στη φάση εντατικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο και μπορούμε να έχουμε συμφωνία σε αυτό το επίπεδο έως τις 20 Μάρτη.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι πέραν αυτού υπάρχουν οι λεπτομέρειες για τη βιωσιμότητα και την ανάλυση του χρέους, που αφορούν σε βήματα που πρέπει να κάνουν οι εταίροι και είναι ερώτημα αν θα υπάρξει επαρκής χρόνος για να γίνει αυτό, ώστε να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup.

«Στόχος μας είναι να γίνει αυτό και στη Σύνοδο της Ρώμης στις 25 Μαρτίου να υπάρξει μια έννοια λιγότερη», συμπλήρωσε. 

Ενόψει της Συνόδου της Ρώμης, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή. Εδωσε έμφαση στην άνοδο της ξενοφοβίας σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις αυτές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε περιόδους αβεβαιότητας. Οπως είπε, η επέτειος των 60 χρόνων της ΕΕ βρίσκει την Ευρώπη σε περίοδο πολλαπλών αβεβαιοτήτων και κρίσιμων επιλογών που προσδιορίζουν τη βιωσιμότητα της ΕΕ.

Για πρώτη φορά από το 1957 η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σμίκρυνση και το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εμφανίζεται να μην είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει. Στη Σύνοδο της Ρώμης θα πρέπει να γίνει προσπάθεια αναστοχασμού για το κοινό μέλλον και η διακήρυξη να αναδείξει ένα νέο όραμα για την ΕΕ και προσήλωση στις ιδρυτικές της αρχές, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμένη στους αριθμούς της λιτότητας και με αποκλεισμούς στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η διακήρυξη πρέπει να περιλαμβάνει όλα όσα έκαναν την Ευρώπη ελκυστική στους πολίτες της: την κοινωνική Ευρώπη, τη σύγκλιση και έναν ευρωπαϊκό πυλώνα δικαιωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v