Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τον τιμάριθμο θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις

Το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, μετά την αδυναμία που επικαλέστηκε νωρίτερα η ΕΛΣΤΑΤ. Ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης περίπου 50.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Με τον τιμάριθμο θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις

Με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα γίνει ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών όσων κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016, προκειμένου να υπολογιστούν οι νέες συντάξεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατό να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών από το 2002 και μετά, και προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης περίπου 50.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας, με την οποία για το διάστημα έως και το 2020, ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα διενεργείται με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, σύμφωνα με την τροπολογία, θα γίνει με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που θα υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ, εφόσον καθοριστούν οι όροι από τα συναρμόδια υπουργεία. 

Δείτε την τροπολογία και την αιτιολογική έκθεση στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v