Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμονή των θεσμών στην Αθήνα δείχνει η Κομισιόν

Οι θεσμοί παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, υπογράμμισε η Α. Μπράιτχαρτ. «Κλειδί» το σημερινό ραντεβού για δημοσιονομικά.

Παραμονή των θεσμών στην Αθήνα δείχνει η Κομισιόν

Ξαφνικό παράθυρο παραμονής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα άνοιξε μέσω Βρυξελλών. 

Ενώ όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι σήμερα θα γινόταν το τελικό ραντεβού πριν την αναχώρηση των δανειστών, ενόψει και του επερχόμενου EwG της Πέμπτης, με δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν τόνισε ότι η αποστολή των θεσμών παραμένει στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οπως είπε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, οι θεσμοί «παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», προσθέτοντας: «Εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους, για να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος».

Τέλος, επανέλαβε: «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία αναχώρησης των θεσμών». 

Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της προόδου για την οποία έκαναν λόγο κυβερνητικά στελέχη μετά το χθεσινό ραντεβού. Κατά τις ίδιες πηγές, η ημερομηνία αναχώρησης των δανειστών θα εξαρτηθεί από την πρόοδο ή μη που θα υπάρξει στις συζητήσεις που επανεκκίνησαν το μεσημέρι και διεκόπησαν για ένα διάλειμμα περίπου στις 20:00 για να συνεχίσουν στη συνέχεια. 

«Σημειώθηκε πρόοδος εχθές οπότε θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν τις συζητήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε στο Reuters πηγή από τα κλιμάκια των δανειστών. 

Συγκλίσεις και ανοιχτά μέτωπα

Οπως έγραφε το Euro2day.gr από το πρωί, ελληνικές κυβερνητικές πηγές  επιχείρησαν χθες βράδυ, μετά από έναν τετράωρο νέο κύκλο συζητήσεων, να εμφυσήσουν μια νότα συγκλίσεων στις διαπραγματεύσεις.

Μίλησαν για μέτρα, φωτογράφισαν παζάρι για το κοινωνικό σκέλος των αντίμετρων, έχοντας αποδεχθεί ότι κυρίαρχα θα πρέπει να υπάρχει και η αναπτυξιακή χροιά, την οποία απαιτεί το ΔΝΤ σε πρώτο πλάνο, και εξέφρασαν την ελπίδα ότι «μπορεί να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού στις 20 Μαρτίου, εφόσον υπάρχει καλή διάθεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Τα εργασιακά, τα οποία παραμένουν μεγάλο πολιτικό «αγκάθι» για την κυβέρνηση, δεν συζητήθηκαν χθες και οι μέχρι προχθές διαπραγματεύσεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι «το ΔΝΤ τα έχει στυλώσει».

Η μεταστροφή, η οποία φαίνεται πως προκαλεί μια κάποια κυβερνητική αισιοδοξία, εδράζεται σύμφωνα με πληροφορίες στην αποδοχή του ΔΝΤ μόνιμων χαρακτηριστικών στην υπεραπόδοση του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εφόσον κάτι τέτοιο πιστοποιηθεί και από τις σημερινές συζητήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε μηδενισμό -ή τουλάχιστον σε δραστικό περιορισμό- του δημοσιονομικού κενού το 2018, βγάζοντας από το κάδρο το ενδεχόμενο νομοθέτησης πρόσθετων μέτρων -πέραν του 2% του ΑΕΠ, που συνεχίζει να απαιτεί το ΔΝΤ με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων θεσμών- για το επόμενο έτος.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε χθες βράδυ ότι υπήρξαν «συγκλίσεις» στα δημοσιονομικά, τόσο όσον αφορά στην περικοπή των συντάξεων, όσο και σχετικά με τα αντίμετρα. Το αφορολόγητο θεωρείται ήδη δεδομένο ότι οδεύει προς δραστική συρρίκνωση από το 2019.  

Για τις συντάξεις, οι δανειστές ζητούν εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ από το 2020, απορρίπτοντας τα σενάρια σταδιακής μείωσης, αλλά κυβερνητική πηγή έλεγε χθες πως «είναι ανοιχτό, αν τα μέτρα για τις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 ή το 2020». Σε κάθε περίπτωση, όμως, ανέφερε η ίδια πηγή, δεν πρόκειται να υπάρξουν παρεμβάσεις το 2018.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις, που οι δανειστές ζητούν να φτάσουν το 1% του ΑΕΠ. Παράλληλα φαίνεται πως αναγνωρίζεται η ανάγκη για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και η συναίνεση σε πολιτικές υπέρ της στήριξης των οικογενειών.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, όπως ζητούσε το ΔΝΤ, παζαρεύει αντίμετρα ύψους 2% του ΑΕΠ καθώς και τον μηχανισμό ενεργοποίησής τους.

Κρίσιμο για την ελληνική κυβέρνηση είναι μέτρα και αντίμετρα να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα από το 2019. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι το 2018, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από τον επίσημο στόχο για 3,5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο.

Προκειμένου όμως να μην υπάρξει αναμονή έως τον Απρίλιο του 2019, οπότε θα έχουμε την πιστοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat, στο τραπέζι βρίσκεται από την ελληνική κυβέρνηση ένας μηχανισμός έγκαιρης διάγνωσης των υπερβάσεων, όπως είχε περιγράψει πρόσφατα στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.  

Στην πραγματικότητα, τα πάντα παραμένουν ανοιχτά, ο χρόνος πιέζει και η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού στο επόμενο Eurogroup της 20ής Μαρτίου φαντάζει τουλάχιστον δύσκολη.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, κανείς εκ των συμμετεχόντων υπουργών στη χθεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πού ακριβώς υπήρξε σύγκλιση. Μόνο γενικές αναφορές σε «αριθμούς και πόσοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος ή το μέγεθος της συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ήρθαν στην Αθήνα ζητώντας πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να χαμηλώσει τον πήχη στο 1,5%-1,8%, ενώ ουσιαστικές ήταν οι διαφωνίες τόσο για τη μορφή των αντίμετρων όσο και για τον χρόνο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής τους.

Το ΔΝΤ επιμένει στη συνταγή μείωσης των φόρων για τις επιχειρήσεις (η κυβέρνηση φέρεται να συγκλίνει προς αυτή τη θέση) και τα φυσικά πρόσωπα των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να ενσωματώσει στο πακέτο των αντίμετρων όσο το δυνατό περισσότερες παρεμβάσεις με στίγμα κοινωνικής ευαισθησίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v