Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει ο Σόιμπλε: Το 2018 η συζήτηση για το χρέος

Η Αθήνα θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δεν είναι θέμα η ελάφρυνση χρέους αυτή τη στιγμή. Τι λέει για Brexit και γερμανικό πλεόνασμα.

Επιμένει ο Σόιμπλε: Το 2018 η συζήτηση για το χρέος

Η Ελλάδα είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά τον ίδιο, όπως μεταδίδει το Reuters, «είμαστε ανοικτοί σε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018, αν είναι απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο».

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε επίσης πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι θέμα αυτή τη στιγμή και πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος. «Αν η συμφωνία τηρηθεί από όλες τις πλευρές, είμαι σίγουρος πως θα είναι αποτελεσματικό», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Αναφορικά με τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια, ο ίδιος είπε πως είναι κάτι που το έχει συμφωνήσει η Ελλάδα. Το πόσο χρόνο ακόμα θα ισχύει ο στόχος αυτός είναι κάτι που εξετάζουν οι θεσμοί μαζί με την κυβέρνηση, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ περίπλοκες και πως θα πρέπει να λήξουν με τρόπο που να δείχνει πως η παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ έχει περισσότερα πλεονεκτήματα. 

Σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες των ΗΠΑ για το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε είπε πως δεν έχει λάβει κάποιο πειστικό επιχείρημα κατά του πλεονάσματος, τονίζοντας πως κανένας δεν μπορεί να πει ότι η Γερμανία πετυχαίνει το πλεόνασμα αυτό μέσω χειραγώγησης του νομίσματος. Είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας, υπογράμμισε. 

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως θα συναντηθεί στις 16 Μαρτίου στο Βερολίνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν, για να προετοιμάσουν τη σύνοδο των G20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v