Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με υπέρβαση εσόδων και δίαιτα δαπανών χτίζεται το πλεόνασμα

Κατά 409 εκατ. υπερβαίνουν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον στόχο διμήνου. Σε συνδυασμό με τη νέα δίαιτα στις δαπάνες (1 δισ. κάτω του στόχου) οδηγούν «με το καλήμερα» σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Μπόνους από ΤτΕ.

Με υπέρβαση εσόδων και δίαιτα δαπανών χτίζεται το πλεόνασμα

Το αυξημένο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος σε συνδυασμό με την κλασική συνταγή υπερσυγκράτησης των δημοσίων δαπανών έθρεψαν πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η αλματώδης αύξηση των φορολογικών εσόδων, με ρυθμό υπερπολλαπλάσιο του ετήσιου στόχου η οποία σημειώθηκε το περασμένο έτος, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ως φαινόμενο διαρκείας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την εν εξελίξει προσπάθεια συμφωνίας με τους δανειστές.

Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο δίμηνο σε 7,981 δισ. ευρώ ή 409 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το στόχο. Η υπέρβαση όμως σε μεγάλο βαθμό δεν φαίνεται (καλύτερη εικόνα θα υπάρξει προς το τέλος του μήνα με τα οριστικά στοιχεία) να οφείλεται σε έξτρα φορολογικά έσοδα αλλά κυρίως στο υψηλότερο μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «το Φεβρουάριο εισπράχθηκε το ποσό του μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ποσού 734 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο».

Την ίδια ώρα, οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό η υστέρηση αγγίζει τα 1,031 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του διμήνου (2,123 δισ. ευρώ) είναι υψηλότερο σε σχέση με τον στόχο (846 εκατ. ευρώ) αλλά χαμηλότερο σε σχέση με την επίδοση του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος (2,853 δισ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 645 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (545 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 351 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 212 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v