Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CNBC: Αυξάνουν οι πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

To ΔΝΤ έχει επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε αξιωματούχος στο CNBC. Σύγκλιση σε προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020. Παραμένουν διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα.

CNBC: Αυξάνουν οι πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται πιο κοντά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσαν πηγές στο CNBC, τονίζοντας πως ακόμα υπάρχουν διαφορές.

«To ΔΝΤ έχει επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες για την ελληνική διάσωση.

Δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι πιθανότητες να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης έχουν αυξηθεί στο 40% από 20% πριν από λίγες εβδομάδες. Πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχουν ακόμα κάποια σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα διαπραγματευόμενα μέρη φαίνεται να έχουν έρθει πιο κοντά σε ένα «προληπτικό σχέδιο». Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές και στο ΔΝΤ αφορά το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα. Το ΔΝΤ ήταν πάντοτε υπέρ ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η Ευρώπη απαιτεί πλεόνασμα 3,5%.

Το ΔΝΤ φαίνεται τώρα πιο διατεθειμένο να αποδεχθεί ένα στόχο 3,5%, τουλάχιστον για λίγα χρόνια.

Το προληπτικό σχέδιο θα προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα περίπου 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019 και 2020, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, ανέφεραν οι πηγές στο CNBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v