Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση NPEs κατά 7,6 δισ. φέτος βλέπουν οι τραπεζίτες

Αισιόδοξοι οι τραπεζίτες για τους στόχους του 2017 παρά τις αρρυθμίες στην οικονομία το α' τρίμηνο. Τι απάντησαν στους ξένους επενδυτές για κόκκινα δάνεια, καταθέσεις, ΑΕΠ και για την αξιολόγηση. Πονοκέφαλος η εκροή καταθέσεων.

Μείωση NPEs κατά 7,6 δισ. φέτος βλέπουν οι τραπεζίτες

Υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 7,6 δισ. ευρώ φιλοδοξούν να επιτύχουν το 2017 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική 1,2 δισ. ευρώ, Eurobank 1,9 δισ., Alpha Bank 2 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ η Πειραιώς), μολονότι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων ήταν αρνητική εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Τους στόχους για το 2017 αποκάλυψαν τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών στους αναλυτές κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να βρεθούν για road shows στο εξωτερικό.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κυρίως το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης αλλά και η πορεία των καταθέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερωτήσεων που έκαναν οι ξένοι αναλυτές. Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες προσπάθησαν να τους καθησυχάσουν, ωστόσο περιέγραψαν την κατάσταση με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές. Για την μείωση των κόκκινων δανείων τόνισαν όλοι ότι θα αυξήσουν, το 2017, τις διαγραφές καθώς έχουν πλέον, μετά την ρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου, το εργαλείο για να το πραγματοποιήσουν χωρίς να επιβαρύνουν την κεφαλαιακή θέση τους.

Αρνητικό τρίμηνο

Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις των στελεχών ήταν η επιτακτική ανάγκη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. «Όσο καθυστερεί τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα», ανέφεραν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα στοιχεία του ΑΕΠ τόσο του τέταρτου τριμήνου του 2016 όπου σημειώθηκε ύφεση 1,1% όσο και για την πορεία του πρώτου τριμήνου. Εκτίμησαν ότι το πρώτο τρίμηνο υπήρξε αρνητική τάση, γεγονός που προσγειώνει στο 1,5%-1,7% τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% το 2017.

Απάντησαν ότι η ιδιωτική κατανάλωση έδειξε σημάδια κόπωσης το πρώτο τρίμηνο, εξέλιξη που έπληξε τις επιχειρήσεις, πρωτίστως τις μικρές και κατ` επέκταση την πληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Κόκκινα δάνεια

Επεξηγηματικοί ήταν και για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Για πρώτη φορά μετά από δύο καλά τρίμηνα (σ.σ. το δεύτερο εξάμηνο του 2016) αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τόνισαν και προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η μόνη διοίκηση που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πιαστεί ο στόχος του τριμήνου ήταν της τράπεζας Πειραιώς.

Η αύξηση των κόκκινων δανείων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αφορά κυρίως τα ρυθμισμένα δάνεια. «Υπάρχει η τάση όταν αυξάνεται η αβεβαιότητα οι πελάτες να κρατούν τα χρήματά τους, να ακολουθούν αμυντική στάση», τόνισαν τα στελέχη της Alpha Bank. Εξ ου και η απροθυμία των δανειοληπτών να είναι συνεπείς στις δόσεις τους. Ωστόσο, σύσσωμες οι διοικήσεις υπογράμμισαν ότι μετά την αρνητική πορεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ο Μάρτιος ήταν καλύτερος. Δήλωσαν, όμως, ανήσυχοι για την τάση που έχει δημιουργηθεί και δεν απέκλεισαν, με βάση συμπεριφορές σε παρόμοιες καταστάσεις, οι δανειολήπτες να συνεχίσουν να μην πληρώνουν έως ότου υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.

Καταθέσεις

Το άλλο καυτό μέτωπο που απασχόλησε ιδιαίτερα τους ξένους αναλυτές ήταν η πορεία των καταθέσεων. Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας της εκροής που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο. Ορισμένες τράπεζες έδωσαν στοιχεία, κάποιες όχι. Όλοι όμως έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογράμμισαν ότι «υπάρχει κίνδυνος ρευστότητας».

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έφυγαν 2,250 δισ. ευρώ καταθέσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τον Μάρτιο άλλα 500 εκατ ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v