Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης -με ανακοίνωσή του- επισημαίνει τα επίμαχα σημεία που έχει κολλήσει η πιθανή συμφωνία της αξιολόγησης με τους δανειστές και τα οποία είναι:
1. Από το 2019, κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν σε νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, με μείωση του αφορολόγητου και περικοπή παλαιών συντάξεων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, δηλαδή όσα έθετε το ΔΝΤ για να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων.
2. Δεν συζητείται στην παρούσα αξιολόγηση το αίτημα για ρύθμιση του χρέους ενώ δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι δανειστές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα μέτρα θα είναι επαρκή, για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
3. Η κυβέρνηση, στη λογική μέτρα-αντίμετρα, θέλει τα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κ.λπ. από το 2019.
4. Οι δανειστές δέχονται θετικές ρυθμίσεις, μόνον αν επιτευχθεί πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για να εφαρμοστούν το 2019.
5. Τα μέτρα θα φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ, ή 3,6 δισ. ευρώ. Φαίνεται ότι θα καταμεριστούν κατά 0,75% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου, κατά 0,75% του ΑΕΠ από την περικοπή των συντάξεων και κατά 0,5% του ΑΕΠ από άλλα μέτρα.
6. Ένα δεύτερο σενάριο αφορά στο μοίρασμα μεταξύ αφορολόγητου και συντάξεων, με 1% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Το αφορολόγητο θα μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ, 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στις 5.600-5.900 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα. Όσοι έχουν εισόδημα πάνω από τις 8.636 ευρώ θα πληρώνουν επιπλέον φόρο περίπου 600 ευρώ.
7. Αν επιλεγεί το 0,75% του ΑΕΠ, θα έχουμε επιπλέον φόρους 1,35 δισ. ευρώ, με το αφορολόγητο στις 6.000 ευρώ και με επιβάρυνση από 22 έως 450 ευρώ.
8. Στα φορολογικά, η κυβέρνηση ζητά μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ στην εστίαση και στην Ενέργεια, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών, ενώ το ΔΝΤ επιδιώκει μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα.
9. Στα συνταξιοδοτικά, η μείωση 0,75% του ΑΕΠ σημαίνει μείωση συντάξεων 1,35 δισ. ευρώ. Ο επανυπολογισμός φέρνει εντός του 2019 μείωση συντάξεων από 10% έως 30%.
10. Στο θέμα των συντάξεων, η κυβέρνηση ζητάει να μην πειραχθούν συντάξεις κάτω των 660-700 ευρώ. Δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το «πάγωμα» των συντάξεων πέραν του 2022.
11. Στα εργασιακά, η αύξηση του ορίου απολύσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις, από 5% που ισχύει σήμερα, μάλλον δεν θα νομοθετηθεί επί του παρόντος, αφού τα εργασιακά είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ, που όμως έχει θεσμοθετήσει το 10%.
12. Το ΔΝΤ, με τον συμβουλευτικό του ρόλο, θέλει εθνική σύνταξη με 20 έτη στα 340 ευρώ, όσο το επίδομα ανεργίας, και με 15 έτη, 241 ευρώ. Η μείωση του αφορολόγητου σημαίνει μέση σύνταξη 550 ευρώ και μεγαλύτερη στα 920 ευρώ, με την κατώτατη να ξεκινάει με 15 έτη από τα 350 ευρώ.
13. Επίσημη θέση για τη ΔΕΗ δεν έχει ακόμη διατυπωθεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κομισιόν όπως έχει συμφωνηθεί από το 2015, θα επιλέξουν τις λιγνιτικές μονάδες που θα δοθούν προς πώληση. Τον Σεπτέμβριο του 2017 θα γίνει το μάρκετ τεστ, το οποίο θα αναδείξει ποιοι ενδιαφέρονται για την αγορά λιγνιτικών μονάδων. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε θα μπουν σε διαδικασία πώλησης και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.
Το ραντεβού στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα μάλλον χάθηκε ενώ το Εαρινό Συνέδριο του ΔΝΤ μεταξύ 21-23 Απριλίου δεν είναι μακριά. Η συμφωνία έχει καταντήσει σίριαλ, αφού πλέον ορόσημο είναι το μεθεπόμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Η επικοινωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές αλλά και μεταξύ δανειστών είναι πολύ προβληματική για να προκύψει η όποια τεχνική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή. Οσο για τον μονόδρομο που έχουμε οι Έλληνες να διανύσουμε είναι σίγουρα και μακρύς και δύσκολος.
Εάν πάντως θέλουμε να ξεκολλήσει η πραγματική οικονομία το β' εξάμηνο του 2017, πρέπει να ξεκολλήσει η αξιολόγηση, τονίζει ο κ. Κορκίδης.