Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κάρτα υγείας» εκδίδουν οι ιδιωτικές κλινικές

Η κάρτα «Free Clinic», οι όροι, οι παροχές και το κόστος. Κίνηση μεσαίου μεγέθους ιδιωτικών κλινικών από ολόκληρη τη χώρα να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε αυτούς που μέχρι σήμερα δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος τους.

«Κάρτα υγείας» εκδίδουν οι ιδιωτικές κλινικές

Την κάρτα υγείας «Free Clinic» παρουσίασε χθες ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας, μέσω της οποίας προσφέρονται -έναντι προκαθορισμένου τιμήματος- δωρεάν το σύνολο των παροχών πρωτοβάθμιας υγείας και μεγάλες εκπτώσεις στο συνολικό κόστος ενενήντα κατηγοριών χειρουργικών επεμβάσεων (δωρεάν κόστος νοσηλείας και προεγχειρητικός έλεγχος, καθώς και μεγάλες εκπτώσεις στις αμοιβές χειρουργών και αναισθησιολόγων).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΙΚΕ Γρηγόρη Σαραφιανό, στόχος των ιδιωτικών κλινικών μέσω της συγκεκριμένης κάρτας είναι να προσφερθούν αξιόπιστες και προσιτές υπηρεσίες υγείας τουλάχιστον στο 89% των πολιτών που σήμερα δεν διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση υγείας και λόγω της οικονομικής κρίσης είναι αναγκασμένο να προσφεύγει στο κρατικό σύστημα.

«Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας και θέλουμε να ανοίξουμε την ιδιωτική υγεία σε έναν κόσμο που δεν μπορεί σήμερα να την αντέξει οικονομικά», ανέφερε ο κ. Σαραφιανός.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κλινικών, μερικά από τα πλεονεκτήματα της κάρτας είναι η ανυπαρξία ανώτατου ηλικιακού ορίου (από το 15ο έτος και άνω), η πανελλαδική κάλυψη, η μη εξέταση προϋπαρχουσών ασθενειών και το χαμηλό κόστος (0,5 ευρώ την ημέρα).

Σήμερα, με την κάρτα «Free Clinic» συνεργάζονται ήδη οκτώ ιδιωτικές κλινικές από πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ σύντομα αναμένεται και η ένταξη άλλων πέντε.

«Στόχος μας είναι μέχρι τον Ιούνιο να φτάσουμε τις τριάντα κλινικές και απλά θέλαμε να τρέξουμε σταδιακά το πρόγραμμα, προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν λάθη και παραλήψεις» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Η κάρτα αυτή επίσης αποσκοπεί στη δημιουργία συνεργιών και οικονομιών κλίμακας μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών, σε μια προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των αποφάσεων της Πολιτείας για τα μέτρα του rebate και του claw back.

Σύμφωνα με τον κ. Σαραφιανό, από το 2011 έως σήμερα έχουν κλείσει 35-40 κλινικές λόγω ελλιπούς ρευστότητας και όχι εξαιτίας της χαμηλής πληρότητάς τους. Τα τιμολόγια του ΕΟΠΥΥ είναι πολύ χαμηλά και αποπληρώνονται με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, ενώ μέσω του claw back είναι σαν να προσφέρεται το 60% των υπηρεσιών των ιδιωτικών κλινικών δωρεάν.

Η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος προκύπτει και από το γεγονός ότι οι δαπάνες του έχουν μειωθεί από τα 25 στα 15 δισ. ευρώ.

«Μόνο 235 εκατ. ευρώ τον χρόνο δίνει ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές και μάλιστα στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ποσοστό ΦΠΑ 24%» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v