Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Εχουμε αποτελέσματα με την Ελλάδα

Αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του ο επικεφαλής του Eurogroup, πριν ενημερώσει τους ΥΠΟΙΚ. Ξεκαθαρίζει ότι έχει «θετική διάθεση». Καλύτερο αποτέλεσμα σήμερα να συμφωνήσουμε επί των μεγεθών, δηλώνει ο Σόιμπλε.

Ντάισελμπλουμ: Εχουμε αποτελέσματα με την Ελλάδα

Δουλέψαμε εντατικά με την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Θα ενημερώσω τους υπουργούς για τα αποτελέσματα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, και συμπλήρωσε ότι είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους θεσμούς. Κατά κάποιες πηγές, αυτή η συνάντηση οδηγεί στην απόφαση επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

«Το καλό είναι ότι έχουμε πετύχει αποτελέσματα, αλλά θα ενημερώσω πρώτα τους υπουργούς», αρκέστηκε να δηλώσει ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Απαντώντας στο ότι οι υπουργοί υποστήριξαν ότι δεν θα έχουμε συμφωνία σήμερα, δήλωσε ότι «πρέπει να καταλάβετε πως η μεγάλη πολιτική συμφωνία είναι κάτι παραπάνω από τα μέτρα που συζητούμε τώρα. Δεν θα έχουμε σήμερα τη μεγάλη συμφωνία, συμπλήρωσε, και αρνήθηκε να πει ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για το SLA και αν θα επιστρέψουν οι θεσμοί.

«Είμαι σε θετική διάθεση», αρκέστηκε να πει στις απανωτές ερωτήσεις για λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα. 

Όσο για τα πυρά που δέχεται για τις πρόσφατες δηλώσεις του, ξεκαθάρισε ότι «αποκλείεται να παραιτηθώ» και είπε ότι θα πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συζητήσει για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι το περισσότερο έδαφος για την αξιολόγηση έχει καλυφθεί αλλά οι λεπτομέρειες θα απαιτήσουν μερικές ακόμα ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλύτερο αποτέλεσμα στο Eurogroup θα είναι να συμφωνήσουν οι δανειστές σε ένα «κοινό πακέτο μεγεθών» για την Ελλάδα. Οπως θύμισε, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πάντα λίγο πιο απαισιόδοξες από αυτές της ΕΕ. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε «θύμα» τον Ντάισελμπλουμ για τις επιθέσεις που δέχεται.

Ντομπρόβσκις: Εσχατο όριο το επόμενο Eurogroup

Η Ελλάδα έχει κάνει καλή πρόοδο, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία επί των βασικών παραμέτρων για να προχωρήσει η αξιολόγηση, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.

Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες ή έως το επόμενο Eurogroup το αργότερο, υπογράμμισε. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η Ελλάδα υπεραποδίδει, υπεραπέδωσε το 2015 και το 2016 και είναι σε τροχιά για να πετύχει και τους φετινούς στόχους, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Schelling μίλησε για «καλή πρόοδο» στο θέμα της Ελλάδας και χαρακτήρισε «κλειδί» τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Μοσκοβισί: Εχουμε ανάγκη από μια «καλή συμφωνία»

«Το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό γιατί όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας» για την Ελλάδα, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια «καλή συμφωνία», για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο-δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα», που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v