Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φως στο τούνελ βλέπει η JP Morgan για την Ελλάδα

Στο 85% ανεβάζει την πιθανότητα συνολικής συμφωνίας τον Μάιο ο οίκος και καταγράφει τις προβλέψεις για τις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Ποια είναι τα δύο εναλλακτικά σενάρια. Πού στηρίζει την αισιοδοξία του.

Φως στο τούνελ βλέπει η JP Morgan για την Ελλάδα

Από τον Ιανουάριο η JP Morgan ήταν αρκετά πεπεισμένη ότι η Ελλάδα και οι δανειστές θα μπορούσαν εντέλει να φτάσουν σε συμφωνία, χάρη σε μια πολιτική συμφωνία σε υψηλό επίπεδο, τονίζει ο οίκος σε ανάλυσή του μετά το Eurogroup της Παρασκευής. Υπενθυμίζει ωστόσο ότι προειδοποιούσε για καθυστερήσεις καθώς η Ελλάδα βρισκόταν σε «διασταυρούμενα πυρά» μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.

Το Eurogroup της Παρασκευής πρόσφερε μια διέξοδο καθώς τα περισσότερα εμπόδια που καθυστερούσαν τις συζητήσεις τους προηγούμενους μήνες ξεπεράστηκαν και αυτό δείχνει πως οδηγεί σε επιτάχυνση της επίλυση του αδιεξόδου, εκτιμά.

Στο βασικό σενάριο, το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή του κουαρτέτου για τη σύνταξη του SLA, η ψήφιση των μέτρων και η συζήτηση και οριστικοποίηση στο Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και ενεργοποίηση της εκταμίευσης.

Τα τρία σενάρια

Η JP Morgan υποστηρίζει ότι ένα «ατύχημα Grexit» είναι υπερβολικά απίθανο, ακόμα και υπό το χειρότερο από τα τρία σενάρια που καταγράφει:

Το καλό (85% πιθανότητα): Γρήγορη ολοκλήρωση στις 22 Μαΐου ή νωρίτερα

Ελλάδα και πιστωτές φτάνουν γρήγορα στο SLA με μέτρα 2% του ΑΕΠ σε συντάξεις-αφορολόγητο. Η κατάσταση, σημειώνει ο οίκος, είναι λιγότερο καθαρή σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, αλλά σε αυτά τα θέματα είναι περισσότερο εύκολος ένας συμβιβασμός.

Κάποια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ είναι απαραίτητη για πιο σαφείς δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση χρέους και περισσότερο βιώσιμα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (η JP Morgan εκτιμά ότι το 3,5% θα μπει ως στόχος για περιορισμένο διάστημα μετά το 2018).

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ο οίκος βλέπει γρήγορη ολοκλήρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το πολιτικό κόστος, ξεκάθαρα επείγεται να την κλείσει, δεδομένου ότι θέλει να αποφύγει πρόωρες εκλογές, βλέπει την οικονομία να υποφέρει από την αβεβαιότητα (η οικονομία, εκτιμά η JP Morgan, πιθανότατα βρέθηκε σε ύφεση το α’ τρίμηνο).

Περαιτέρω καθυστέρηση δεν έχει κανένα όφελος, αντίθετα θα θέσει σε κίνδυνο τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς στόχους, σε βαθμό που θα πρέπει να γίνει ξανά έλεγχος βιωσιμότητας χρέους.

Επιπρόσθετα, κατά την JP Morgan είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία πριν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών (7 Μαΐου) καθώς πιθανή νίκη της Λε Πεν θα βάλει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα εκτροχιάσει το πλαίσιο δανεισμού. Σύμφωνα με τον οίκο, τη συγκεκριμένη οπτική ασπάζονται όλοι οι Ευρωπαίοι, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, και οδηγεί στην καλή θέληση να υπάρξει συμφωνία μια ώρα αρχύτερα.

Σε αυτό το σενάριο (δίνεται πιθανότητα 85%), το QE θα έρθει ως το καλοκαίρι και αν συμβεί αυτό, το 10ετές ομόλογο αναμένεται να κινηθεί σε ό,τι αφορά στην τιμή στα €85 ανά €100 ονομαστικής αξίας και η απόδοση στο 5,5-6%.

Το κακό σενάριο (12% πιθανότητα): Συμφωνία τελευταία στιγμή

Με δεδομένη την ιστορία, υπάρχει ένα ακόμα σενάριο για συμφωνία λίγο πριν τον γκρεμό. Οι συζητήσεις τραβούν πολύ κοντά στις λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν Γερμανία-ΔΝΤ δεν τα βρίσκουν στο θέμα του χρέους ή κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσουν ξαφνικά να μην ψηφίσουν συγκεκριμένα μέτρα.

Το σενάριο είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί αλλά πιθανότατα περιλαμβάνει συνέχιση της διαπραγμάτευσης μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Εντέλει επιδίδεται μια πρόταση «take it or leave it» στην Αθήνα και η πτώχευση αποτρέπεται. Παρά το τελικό καλό αποτέλεσμα, ο οίκος σημειώνει ότι θα είναι πολύ κακό για την οικονομία, με πιο έντονες εκροές καταθέσεων. Σε αυτό το σενάριο τα 10ετή ομόλογα θα τιμολογούνται κοντά στα χαμηλά του Ιανουαρίου το 2016 (63 ευρώ ανά 100 ευρώ αξίας και η απόδοση θα είναι στο 9-10%).

Το άσχημο σενάριο (3% πιθανότητα): Επεισόδιο ρευστότητας τον Ιούλιο και μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση

Κατά αυτή την εκδοχή έχουμε μια κατάσταση ανάλογη του καλοκαιριού του 2015. Η κυβερνητική πλειοψηφία καταρρέει κοντά στο ορόσημο του Ιουλίου και η αντιπολίτευση δεν δείχνει διάθεση να βοηθήσει. Ερχονται πρόωρες εκλογές και κατά πάσα πιθανότητα εκλέγεται μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση. Πτώχευση δεν θα υπάρξει, κατά την JP Morgan, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση και ο κίνδυνος Grexit θα αποσοβηθεί χάρη σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα της τελευταίας στιγμής, με αντάλλαγμα ισχυρές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο η οικονομία θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση, το υφιστάμενο MoU θα είναι πλέον ξεπερασμένο. Μόλις στο 3% η πιθανότητα για την JP Morgan αλλά αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, το 10ετές θα βρεθεί στα 30 ευρώ ανά 100 ευρώ ονομαστικής αξίας και η απόδοση στο 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v