Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος

«Θέλουμε να υλοποιηθούν πρώτα οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις» σε συντάξεις και αφορολόγητο, ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Σόιμπλε. Πώς απαντούν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στις δηλώσεις του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος

Το Βερολίνο θέλει από την Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις προτού εξεταστεί το αν η χώρα θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

«Θέλουμε να υλοποιηθούν πρώτα οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου στο τακτικό briefing, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών μόλις συμφώνησαν ότι η χώρα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο. 

Σημειώνεται ότι χθες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πρέπει να είναι ικανά να εντάξουν τη χώρα στο QE και αποτελούν προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2019 και το 2020.

Τι απαντά το Μαξίμου

Κύκλοι του Μαξίμου απαντώντας στις δηλώσεις Σόιμπλε παρουσίασαν τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στη Μάλτα, αναφέροντας τα εξής:  

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v